Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Gatesnotes: Ο Bill Gates απαντά σε 14 βασικές ερωτήσεις για τον κορωνοϊό

Στις 18 Μαρτίου, ο Bill Gates αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το Reddit και να ενημερώσει όσο περισσότερο κόσμο μπορούσε για τον κορωνοϊό.

«Είμαι ο Bill Gates», έγραψε. «Ρωτήστε με ό,τι θέλετε για τον COVID – 19». Οι χρήστες της πλατφόρμας ανταποκρίθηκαν αμέσως.

Παρακάτω, βρίσκονται 15 από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που του έκαναν και οι απαντήσεις του μπορούν να μας βοηθήσουν όλους πολύ. Κάποιες από αυτές μάλιστα μας απασχολούν όλους μας σε μεγάλο βαθμό.

Υπάρχει πιθανότητα να μειωθεί το 18μηνο χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη εμβολίου και πόσο;

Αυτή είναι μια μεγάλη ερώτηση. Υπάρχουν πάνω από 6 διαφορετικές προσπάθειες που πραγματοποιούνται για να γίνει εμβόλιο. Κάποιοι χρησιμοποιούν μια νέα προσέγγιση που ονομάζεται RNA, η οποία δεν είναι αποδεδειγμένη.

Θα πρέπει να οικοδομήσουμε πολλές παραλλαγές για τις διαφορετικές προσεγγίσεις γνωρίζοντας ότι μερικές από αυτές μπορεί και να μην λειτουργήσουν. Χρειαζόμαστε κυριολεκτικά δισεκατομμύρια εμβόλια για την προστασία του κόσμου. Τα εμβόλια απαιτούν έλεγχο για να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ορισμένα εμβόλια, όπως η γρίπη, δεν απευθύνονται στους ηλικιωμένους.

Τα πρώτα εμβόλια που παίρνουμε θα μεταφερθούν στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και στους κρίσιμους εργαζόμενους. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί πριν παρέλθουν οι 18 μήνες, αν όλα πάνε καλά, αλλά εμείς, ο Δρ Fauci και άλλοι φροντίζουμε να μην υποσχόμαστε κάτι όταν δεν είμαστε σίγουροι.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για μια αποτελεσματική θεραπεία;

Μία θεραπεία θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη πολύ πριν από ένα εμβόλιο. Στην ιδανική περίπτωση αυτό θα μειώσει τον αριθμό των ατόμων που χρειάζονται εντατική περιποίηση, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστήρων. Το ίδρυμα έχει οργανώσει ένα Therapeutics Accelerator για να εξετάσει όλες τις πιο ελπιδοφόρες ιδέες και να φέρει όλες τις δυνατότητες της βιομηχανίας στο παιχνίδι. Έτσι είμαι αισιόδοξος ότι κάτι θα βγει από αυτό. Θα μπορούσε να είναι ένα αντι-ιικό ή αντισώματα ή κάτι άλλο.

Μια ιδέα που διερευνάται χρησιμοποιεί το αίμα (πλάσμα) από ανθρώπους που αναρρώνουν. Αυτό μπορεί να έχει αντισώματα για την προστασία των ανθρώπων. Εάν λειτουργεί, θα ήταν ο πιο γρήγορος τρόπος για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των ασθενών που έχουν σοβαρές ασθένειες.

Ως εκπαιδευτικός, τι μπορώ να κάνω για τους μαθητές μου, ειδικά για τους μαθητές μου με χαμηλό εισόδημα που δεν έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;

Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα το γεγονός ότι τα σχολεία αντιμετωπίζουν μεγάλη πιθανότητα να κλείσουν για τους επόμενους μήνες. Είμαι εντυπωσιασμένος από τις δημιουργικές προσεγγίσεις που πολλοί δάσκαλοι έρχονται να διδάξουν εξ αποστάσεως. (Εάν είστε δάσκαλος που το διαβάζει αυτό, σας ευχαριστώ για την εργασία που κάνετε.) Αλλά ξέρω ότι δεν είναι όλοι έτοιμοι να διδάξουν εξ αποστάσεως.

Υπάρχουν πολλοί καλοί online τρόποι για να διδάξει κάποιος εκεί έξω, όπως η Ακαδημία Khan, το CommonLit, τα Εικονογραφημένα Μαθηματικά, το Zearn και το Scholastic. Η Comcast και άλλοι πάροχοι συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο κάνουν ειδικά προγράμματα για να βοηθήσουν στην πρόσβαση. Η Microsoft και άλλοι εργάζονται για να βγάλουν τα μηχανήματα έξω, αλλά η αλυσίδα εφοδιασμού είναι αρκετά περιορισμένη. Δυστυχώς οι μαθητές με χαμηλό εισόδημα θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο πλήγμα από τους άλλους, γι ‘αυτό πρέπει να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

Τι πιστεύετε για την ανταπόκριση της Κίνας στην διασπορά; Πώς θα βαθμολογούσατε την αντιμετώπιση τους στην απειλή του κορωνοϊού σε μία κλίμακα 1-10;

Μετά τις 23 Ιανουαρίου, όταν συνειδητοποίησαν πόσο σοβαρή ήταν η διασπορά, εφάρμοσαν αυστηρά το μέτρο της κοινωνικής απομόνωσης που έκανε τη μεγάλη διαφορά. Φυσικά, η απομόνωση δημιούργησε πολλές δυσκολίες για τους εμπλεκόμενους, αλλά μπόρεσαν να σταματήσουν τη διάδοση της πανδημίας. Άλλες χώρες θα το κάνουν κάπως διαφορετικά, αλλά ένας συνδυασμός δοκιμών και κοινωνικής απομόνωσης έχει σαφή αποτελέσματα και αυτό είναι το μόνο όπλο που έχουμε μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο.

Γιατί νομίζετε ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις του κόσμου δεν ήταν προετοιμασμένες;

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ποια ήταν η πιθανότητα εμφάνισης ενός νέου ιού. Ωστόσο, γνωρίζαμε ότι θα συμβεί σε κάποιο σημείο είτε με γρίπη είτε με κάποιο άλλο αναπνευστικό ιό. Δεν υπήρχε σχεδόν καμία χρηματοδότηση. Η δημιουργία του CEPI, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Wellcome, τη Νορβηγία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν ένα βήμα, αλλά μικρό, σε σύγκριση με το τι θα έπρεπε να είχε συμβεί.

Προετοιμαζόμαστε για πιθανούς πολέμους και πυρκαγιές και τώρα πρέπει να αρχίσουμε την προετοιμασία για επιδημίες που αντιμετωπίζονται με την ίδια σοβαρότητα. Τα καλά νέα είναι ότι τα βιολογικά μας εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των νέων τρόπων διάγνωσης, θεραπείας και εμβολιασμών, καθιστούν δυνατή την ύπαρξη ενός ισχυρού συστήματος απόκρισης για τις φυσικά προκληθείσες επιδημίες.

Ποια είναι η γνώμη σας για την προσέγγιση που ακολουθεί σήμερα η Ολλανδία για την καταπολέμηση του ιού;

Το μόνο μοντέλο που είναι γνωστό ότι λειτουργεί είναι η εφαρμογή του μέτρου της κοινωνικής απομόνωσης, το λεγόμενο lockdown. Εάν δεν γίνει αυτό τότε η ασθένεια θα εξαπλωθεί σε ένα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού και τα νοσοκομεία θα είναι υπερφορτωμένα με σοβαρά περιστατικά. Επομένως, αυτό πρέπει να αποφευχθεί παρά τα προβλήματα που προκαλούνται από το lockdown. Εάν μια χώρα δεν ελέγχει τα περιστατικά της, τότε άλλες χώρες θα εμποδίσουν την είσοδο ή την έξοδο από την χώρα. Νομίζω ότι οι Κάτω Χώρες θα καταλήξουν να κάνουν ό, τι κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες.

Ποια είναι η γνώμη σας για χλωροκίνη / υδροξυχλωροκίνη;

Υπάρχουν πολλά θεραπευτικά φάρμακα που εξετάζονται. Αυτό είναι ένα από τα πολλά αλλά δεν έχει αποδειχθεί. Εάν λειτουργήσει, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι ήδη αποθηκευμένες προμήθειες κρατούνται για τους ασθενείς που το χρειάζονται περισσότερο. Έχουμε μια μελέτη για να το αναλύσουμε αυτό. Έχουμε επίσης μια προσπάθεια διαλογής για να εξετάσουμε όλες τις ιδέες για την Therapeutics, επειδή ο αριθμός που προτείνεται είναι πολύ μεγάλος και μόνο οι πιο ελπιδοφόροι θα πρέπει να δοκιμαστούν σε ασθενείς. Η Κίνα δοκιμάζει ορισμένα πράγματα, αλλά τώρα έχουν τόσο λίγες περιπτώσεις που οι δοκιμές πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες τοποθεσίες.

Ποιες είναι οι επιχειρήσεις που πρέπει να λειτουργήσουν συγχρόνως με το μέτρο της κοινωνικής απομόνωσης;

Το ερώτημα ποιες επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργήσουν είναι αρκετά δύσκολο. Σίγουρα η προσφορά τροφίμων και το σύστημα υγείας. Χρειαζόμαστε ακόμα νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και διαδίκτυο. Οι αλυσίδες εφοδιασμού για κρίσιμα θέματα πρέπει να διατηρηθούν. Οι χώρες εξακολουθούν να υπολογίζουν τι θα συνεχίσει να τρέχει.

Κάποια στιγμή θα έχουμε ψηφιακά πιστοποιητικά για να δείξουμε ποιος έχει αναρρώσει ή δοκιμαστεί πρόσφατα ή όταν έχουμε το εμβόλιο ποιος το έχει λάβει.

Πότε πιστεύετε πως θα τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση;

Σε παγκόσμια κλίμακα σίγουρα για να τελειώσει αυτή η κατάσταση χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο. Κάποιες πλούσιες χώρες θα έχουν την δυνατότητα να κρατήσουν μικρό τον αριθμό των κρουσμάτων (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) αν συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα των ειδικών, αλλά οι αναπτυσσόμενες χώρες θα το βρουν εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσουν την διάδοση, οπότε καταλήγουμε στην μέθοδο του εμβολίου. Μία ομάδα που ονομάζεται GAVI, βοηθάει τις αναπτυσσόμενες χώρες αγοράζοντας εμβόλια και διατηρούν βασικό ρόλο, όταν το εμβόλιο έχει αναπαραχθεί σε όγκο.

Πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτό;

Αυτό θα ποικίλει πολύ ανά χώρα. Η Κίνα βλέπει πολύ λίγες περιπτώσεις τώρα, επειδή τα τεστ και το lockdown τους ήταν πολύ αποτελεσματικά. Εάν μια χώρα κάνει καλή δουλειά σε ότι αφορά τα τεστ και εφαρμόσει την απαγόρευση κυκλοφορίας σίγουρα μέσα σε 6-10 εβδομάδες θα πρέπει να δούμε πολύ λίγες περιπτώσεις και να είναι σε θέση να άρει τα μέτρα της καραντίνας

Πιστεύετε πως δεν θα έχουμε άνοδο της διάδοσης μετά την άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας;

Εξαρτάται από το πόσο καλά αντιμετωπίζει μία χώρα τους ανθρώπους που προέρχονται από άλλες χώρες και πόσο ισχυρή ήταν η προσπάθεια των τεστ. Μέχρι στιγμής στην Κίνα το μέγεθος της ανάκαμψης που παρατηρείται είναι πολύ χαμηλό. Ελέγχουν τους ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα πολύ αυστηρά. Το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν και η Σιγκαπούρη έχουν κάνει καλή δουλειά σε αυτό. Αν το κάνουμε σωστά, η επιστροφή στην έξαρση πρέπει να είναι αρκετά μικρή σε αριθμό.

Μπορείτε να παράσχετε οποιεσδήποτε εκτιμήσεις για το πόσο μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να μολυνθεί;

Αυτό θα διαφέρει ανά χώρα. Η Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη έδρασαν γρήγορα και θα έχουν πολύ λίγες περιπτώσεις. Ακόμη και η Κίνα έχει παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο του πληθυσμού (λιγότερο από 0,01%) μέχρι στιγμής. Η Ταϊλάνδη είναι ένα άλλο υπόδειγμα. Δυστυχώς, στις φτωχότερες χώρες που εφαρμόζουν την κοινωνική απομόνωση είναι πολύ πιο δύσκολο. Οι άνθρωποι ζουν σε κοντινή απόσταση και πρέπει να εργαστούν για να φτιάξουν τα τρόφιμά τους, οπότε μπορεί να υπάρχουν χώρες όπου ο ιός θα εξαπλωθεί ευρέως.

Αλλά όταν αρθούν τα μέτρα δεν είναι σαν να αρχίζει από την αρχή; Ο συνολικός αριθμός των θεραπευμένων έναντι των ατόμων που μπορούν να μολυνθούν εξακολουθεί να είναι μικρός.
Ο στόχος είναι να διατηρηθεί ο αριθμός των μολυσμένων σε μικρό ποσοστό. Στην Κίνα λιγότερο από το 10% του πληθυσμού μολύνθηκε λόγω των μέτρων που έλαβαν. Οι περισσότερες πλούσιες χώρες θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτύχουν χαμηλό επίπεδο λοιμώξεων. Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα μπορέσουν να το κάνουν αυτό.

Πώς μπορεί να ανακάμψει η οικονομία μετά από όλα αυτά;

Σίγουρα το οικονομικό αντίκτυπο θα είναι μεγάλο, αλλά αν γίνει με σωστό τρόπο, η οικονομία θα ανακάμψει (συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής που αναφέρω), και η αγορά θα μπορεί και πάλι να ανοίξει.

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική που πρέπει να εφαρμοστεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και πιστεύετε πως μπορεί να μας προετοιμάσει για μία νέα πανδημία;

Κατά την γνώμη μου, αφού αυτή η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο, οι κυβερνήσεις και άλλοι ισχυροί επιχειρηματίες θα επενδύσουν στην προετοιμασία για την επόμενη. Σίγουρα αυτό θα χρειαστεί παγκόσμια συνεργασία ειδικά για να μπορέσουν να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες θα μετρήσουν τα μεγαλύτερα πλήγματα. Ο ιός δεν σέβεται τα εθνικά σύνορα.

Gatesnotes: 31 questions and answers about COVID-19
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων