Μια παγκόσμια κρίση συγκλόνισε τον κόσμο. Προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί έναν τραγικό αριθμό θανάτων, κάνοντας τους ανθρώπους να φοβούνται να φύγουν από το σπίτι τους και έχει οδηγήσει σε οικονομικές δυσκολίες που δεν παρατηρούνται σε πολλές γενιές. Τα αποτελέσματά του κυμαίνονται σε όλο τον κόσμο.
Προφανώς, αναφερόμαστε στον COVID-19. Αλλά σε λίγες δεκαετίες, η ίδια περιγραφή θα ταιριάζει σε μια άλλη παγκόσμια κρίση: την κλιματική αλλαγή Όσο απαίσια και αν είναι αυτή η πανδημία, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να είναι χειρότερη.
Μπορεί να έχετε δει προβλέψεις ότι, επειδή η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί τόσο πολύ, ο κόσμος θα εκπέμπει λιγότερα αέρια θερμοκηπίου φέτος από ό, τι πέρυσι. Αν και αυτές οι προβλέψεις είναι σίγουρα αληθινές, η σημασία τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχει υπερεκτιμηθεί.
Οι αναλυτές διαφωνούν για το πόσες εκπομπές θα μειωθούν φέτος, αλλά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπολογίζει τη μείωση περίπου 8%. Σε πραγματικούς όρους, αυτό σημαίνει ότι θα απελευθερώσουμε το ισοδύναμο περίπου 47 δισεκατομμυρίων τόνων άνθρακα, αντί για 51 δισεκατομμύρια.
Αυτή είναι μια σημαντική μείωση και θα είμαστε σε καλή κατάσταση αν μπορούσαμε να συνεχίσουμε αυτόν τον ρυθμό μείωσης κάθε χρόνο. Δυστυχώς, δεν μπορούμε.
Αν θέλετε να καταλάβετε το είδος της ζημίας που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, κοιτάξτε το COVID-19 και απλώστε τον πόνο σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η απώλεια ζωής και η οικονομική δυστυχία που προκαλείται από αυτήν την πανδημία είναι ισοδύναμες με αυτό που θα συμβεί τακτικά εάν δεν εξαλείψουμε τις εκπομπές άνθρακα στον κόσμο.
Ας δούμε πρώτα την απώλεια ζωής. Πόσα άτομα θα σκοτωθούν από το COVID-19 έναντι της κλιματικής αλλαγής; Επειδή θέλουμε να συγκρίνουμε γεγονότα που συμβαίνουν σε διαφορετικά χρονικά σημεία – την πανδημία το 2020 και την κλιματική αλλαγή, ας πούμε, το 2060 – και ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αλλάξει εκείνη την εποχή, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον απόλυτο αριθμό θανάτων. Αντ ‘αυτού θα χρησιμοποιήσουμε το ποσοστό θανάτου: δηλαδή τον αριθμό των θανάτων ανά 100.000 άτομα.
Πώς συγκρίνεται με την κλιματική αλλαγή; Μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, οι αυξήσεις στις παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να αυξήσουν τα παγκόσμια ποσοστά θνησιμότητας κατά το ίδιο ποσό – 14 θανάτους ανά 100.000. Μέχρι το τέλος του αιώνα, εάν η αύξηση των εκπομπών παραμείνει υψηλή, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να ευθύνεται για 73 επιπλέον θανάτους ανά 100.000 άτομα. Σε ένα σενάριο χαμηλότερων εκπομπών, το ποσοστό θανάτου μειώνεται σε 10 ανά 100.000.
Με άλλα λόγια, έως το 2060, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να είναι εξίσου θανατηφόρα με το COVID-19 και έως το 2100 θα μπορούσε να είναι πέντε φορές πιο θανατηφόρα.
Η οικονομική εικόνα είναι επίσης έντονη. Το εύρος των πιθανών επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και από το COVID-19 ποικίλλει αρκετά, ανάλογα με το οικονομικό μοντέλο που χρησιμοποιείτε. Αλλά το συμπέρασμα είναι αδιαμφισβήτητο: Κατά την επόμενη δεκαετία ή δύο, η οικονομική ζημία που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή θα είναι πιθανότατα τόσο κακή όσο η εμφάνιση πανδημίας μεγέθους COVID κάθε δέκα χρόνια. Και μέχρι το τέλος του αιώνα, θα είναι πολύ χειρότερο εάν ο κόσμος παραμείνει στην τρέχουσα πορεία εκπομπών.
Το βασικό σημείο δεν είναι ότι η αλλαγή του κλίματος θα είναι καταστροφική. Το βασικό σημείο είναι ότι, αν μάθουμε τα μαθήματα του COVID-19, μπορούμε να προσεγγίσουμε την αλλαγή του κλίματος πιο ενημερωμένη για τις συνέπειες της αδράνειας και πιο προετοιμασμένη να σώσουμε ζωές και να αποτρέψουμε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Η τρέχουσα παγκόσμια κρίση μπορεί να ενημερώσει την απάντησή μας στην επόμενη.
Συγκεκριμένα, πρέπει:
1. Η επιστήμη και η καινοτομία να ηγηθεί. Η σχετικά μικρή μείωση των εκπομπών φέτος καθιστά ένα πράγμα ξεκάθαρο: Δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μηδενικές εκπομπές απλά – ή ακόμα και κυρίως – με πτήσεις και οδήγηση λιγότερο.
Φυσικά, η περικοπή είναι καλό για όσους έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, όπως μπορώ. Και πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για να αντικαταστήσουν κάποια επαγγελματικά ταξίδια ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας. Αλλά συνολικά, ο κόσμος πρέπει να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια, όχι λιγότερο – αρκεί να είναι καθαρός.
Έτσι, ακριβώς όπως χρειαζόμαστε νέες δοκιμές, θεραπείες και εμβόλια για το νέο coronavirus, χρειαζόμαστε νέα εργαλεία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: τρόποι μηδενικού άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, να κάνουμε πράγματα, να καλλιεργούμε τρόφιμα, να διατηρούμε τα κτήρια μας δροσερά και ζεστά και να μετακινούμε ανθρώπους και αγαθά σε όλο τον κόσμο.
Βεβαιωθείτε ότι οι λύσεις λειτουργούν και για φτωχές χώρες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ακριβώς θα έχει η επίδραση του COVID-19 στους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου, αλλά ανησυχώ ότι μέχρι να τελειώσει, θα είχαν το χειρότερο από αυτό. Το ίδιο ισχύει και για την κλιματική αλλαγή. Θα πλήξει περισσότερο τους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο.
2. Να γίνει άμεση έναρξη. Σε αντίθεση με το μυθιστόρημα coronavirus, για το οποίο νομίζω ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο το επόμενο έτος, δεν υπάρχει λύση δύο ετών για την κλιματική αλλαγή. Θα χρειαστούν δεκαετίες για να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν όλες οι εφευρέσεις καθαρής ενέργειας που χρειαζόμαστε.
Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο για να αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή – να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μηδενικού άνθρακα που έχουμε τώρα, να αναπτύξουμε και να αναπτύξουμε τις πολλές καινοτομίες που χρειαζόμαστε ακόμα και να βοηθήσουμε τους φτωχότερους να προσαρμοστούν στην αύξηση της θερμοκρασίας που είναι ήδη κλειδωμένη.
Ορισμένες κυβερνήσεις και ιδιώτες επενδυτές δεσμεύουν τη χρηματοδότηση και τις πολιτικές που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε σε μηδενικές εκπομπές, αλλά χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα για να ενταχθούμε. Και πρέπει να ενεργήσουμε με την ίδια αίσθηση επείγοντος που έχουμε για το COVID-19.
Οι υπερασπιστές της υγείας δήλωσαν για χρόνια ότι μια πανδημία ήταν ουσιαστικά αναπόφευκτη. Ο κόσμος δεν έκανε αρκετά για να προετοιμαστεί, και τώρα προσπαθούμε να αντισταθμίσουμε τον χαμένο χρόνο. Πρόκειται για μια προειδοποιητική ιστορία για την κλιματική αλλαγή και μας δείχνει προς μια καλύτερη προσέγγιση. Εάν ξεκινήσουμε τώρα, αξιοποιήσουμε τη δύναμη της επιστήμης και της καινοτομίας και διασφαλίσουμε ότι οι λύσεις λειτουργούν για τους φτωχότερους, μπορούμε να αποφύγουμε το ίδιο λάθος με την κλιματική αλλαγή.
Gatesnotes: COVID-19 is awful. Climate change could be worse.
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής