Εκπρόσωποι της Αιγύπτου, της Χαμάς, του Κατάρ και των ΗΠΑ συνεχίζουν σήμερα στο Κάιρο τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από «σημαντικές προόδους» χθες Κυριακή, μετέδωσε τηλεοπτικό δίκτυο που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες Πληροφοριών.
Η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ – που έχουν αναλάβει ρόλο μεσολαβητή-προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να πετύχουν εκεχερία στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, που ξέσπασε μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Μια συμφωνία εκεχειρίας θα επέτρεπε κυρίως την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους σε φυλακές στο Ισραήλ.
«Η Αίγυπτος συνεχίζει τις εντατικές προσπάθειές της να καταλήξει σε συμφωνία πριν το Ραμαζάνι» που ξεκινά στις 10 ή στις 11 Μαρτίου, μετέδωσε το AlQahera News επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο».
«Υπήρξαν σημαντικές πρόοδοι στις διαπραγματεύσεις» οι οποίες επαναλαμβάνονται από χθες στο Κάιρο χωρίς εκπροσώπους από το Ισραήλ, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, που δεν κατονομάστηκε.
Πριν από μία εβδομάδα πηγή από τη Χαμάς είχε επισημάνει ότι το παλαιστινιακό κίνημα πρότεινε την απελευθέρωση ενός ομήρου την ημέρα για 42 ημέρες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 10 Παλαιστίνιων κρατούμενων για κάθε όμηρο.
Περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 130 όμηροι κρατούνται ακόμη εκεί, εκ των οποίων 31 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, μετά την απελευθέρωση 105 ομήρων στη διάρκεια μιας πρώτης εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου.
Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να εξοντώσει τη Χαμάς και βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας ανηλεώς, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι να έχουν σκοτωθεί στον θύλακα, στην πλειονότητά τους άμαχοι.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για μια εκεχειρία η Χαμάς ζητεί κυρίως την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, την επιστροφή στο βόρειο τμήμα του θύλακα των εκτοπισμένων αλλά και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς οι Παλαιστίνιοι εκεί κινδυνεύουν από λιμό.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ