Κατά σχεδόν 1,5 φορά υπερκαλύφθηκε το επταετές ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ύψους έως 500 εκατ.ευρώ. Η μεγαλύτερη έκδοση ελληνικής εταιρείας στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου καλύφθηκε πλήρως από ιδιώτες επενδυτές και υπερκαλύφθηκε μετά τη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών. Καθοριστικής σημασίας στην επιτυχία της έκδοσης διαδραμάτισαν, κατά παράγοντες της αγοράς, οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε €686,737 εκατ.
Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 2,75%, το επιτόκιο των Ομολογιών σε 2,75% και η τιμή διάθεσης των Ομολογιών σε €1.000 εκάστη, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της.
Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής: α) 282.500 Ομολογίες (56,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, και β) 217.500 Ομολογίες (43,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές
Υπενθυμίζεται ότι από τα συνολικά κεφάλαια, ποσό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση (μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή/και δανεισμού) επενδύσεων σε παραχωρήσεις, υποδομές και ενέργεια, με το υπόλοιπο ποσό να κατευθύνεται στην αποπληρωμή ομολογιακού και βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Εκτός από μεγάλα έργα που προτίθεται να χρηματοδοτήσει, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής του ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Εκτός δηλαδή από την αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια, αυτές περιλαμβάνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, με την εισηγμένη να αναμένει περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, εν μέρει λόγω και της εφαρμογής επενδυτικών κινήτρων παρόμοιων με αυτά που ισχύουν για έργα αιολικής, υδροηλεκτρικής, και ηλιακής ενέργειας, σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό χωματερών που λειτουργούν στην Ελλάδα.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λειτουργεί μια μονάδα βιομάζας στην Κεντρική Μακεδονία, όπου πραγματοποιείται παραγωγή βιοαερίου από αναερόβια χώνευση οργανικών αποβλήτων (κοπριά από μονάδες βουστασίων) και οργανικών καλλιεργειών. Λειτουργεί, επίσης, μία μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Ηπείρου στην οποία πραγματοποιείται ενεργειακή αξιοποίηση που προκύπτει από την αναερόβια χώνευση οργανικών αποβλήτων.