Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

«Γενεύη 2» για το Κυπριακό με νέα «γκρίνια» σε Αθήνα και Λευκωσία

Σε διάσκεψη τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το δείπνο στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως σε ένα μήνα στη Γενεύη θα ξεκαθαρίσουν όλα σε σχέση με το Κυπριακό και ότι εάν λυθεί τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να μετατραπούν σε πεδίο συνεργασίας.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε πως εκείνο που επιδιώκουν όλες οι πλευρές είναι μία δίκαιη λύση που θα επιφέρει ασφάλεια και ισότητα και ότι η Διάσκεψη στη Γενεύη κουβαλάει την ταμπέλα της τελευταίας ευκαιρίας. «Λέω τελευταία ευκαιρία γιατί η ομοσπονδιακή λύση συζητείται εδώ και χρόνια, γίνεται προσπάθεια και πλέον φτάσαμε σε ένα σημείο που μπορούν να γίνουν βήματα προς τα μπροστά επί του εδάφους και μπορεί να συνέλθει μια Διάσκεψη σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά  ο κ. Ακιντζί.

Στην αντίπερα όχθη, η ελληνοκυπριακή πλευρά μοιάζει να βρίσκεται αντιμέτωπη κυρίως με την Ελλάδα. Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε σε κινήσεις που περιλαμβάνουν την Ελλάδα παραγνωρίζοντας τις θέσεις της και τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της παρά τη συνεχόμενη επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα (τρεις φορές μίλησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες) όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κάποια δέσμευση για σύγκληση νέας Γενεύης πριν πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Η Άγκυρα δεν επιθυμεί μια διμερή συζήτηση για τις εγγυήσεις καθώς επιθυμεί να παγιώσει παγίωση την πενταμερή φόρμουλα «3+2» δηλαδή τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες – με προφανή στόχο να ακυρώσει κατά το δυνατόν τη διεθνή προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την Αθήνα για τους χειρισμούς της Λευκωσίας, υπάρχουν φόβοι ωστόσο για επανάληψη της «γκρίνιας» και της ασυνεννοησίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων όπως ακριβώς συνέβη στην πρώτη διάσκεψη της Γενεύης, παρά τις επίμονες προσπάθειες να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις.

HTML tutorial

Στη «Γενεύη 2» παρούσα θα είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση με καθεστώς παρατηρητή, όπως διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.Επίσης ο ΠτΔ της Κύπρου αναίρεσε τις προϋποθέσεις που είχε  θέσει για τη σύγκληση νέας Διάσκεψης και το έκανε πριν καν μπει στο αεροπλάνο για την Νέα Υόρκη για μία ακόμα φορά, κάτι που στέλνει αρνητικά μηνύματα στην αντίπερα όχθη.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για διάσκεψη εντός Ιουνίου έχει καθοριστεί ήδη από τα Ηνωμένα Έθνη και σε αυτό συμφωνεί προφανώς και η Τουρκία καθώς θεωρεί ότι αυτό θα προκαλέσει ανατροπή των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως παραμένει προσηλωμένος στο να βρει μία βιώσιμη, λειτουργική και συνολική λύση για το Κυπριακό. Υπογράμμισε πως με διάλογο και αποφασιστικότητα θα βρεθεί λύση για την επανένωση του νησιού.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων