Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι συγκεντρωμένοι στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα την Παρασκευή (24/6) με αίτημα την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ.
Η διαδήλωση αυτή έγινε μετά τη χορήγηση από τους ηγέτες της ΕΕ στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ‘Eνωση, ενώ στη Γεωργία δόθηκε κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής η προοπτική να λάβει επισήμως καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας μόλις φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις.
Οι διαδηλωτές ζητούσαν επίσης την παραίτηση του πρωθυπουργού Ιρακλί Γκαριμπασβίλι, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν προώθησε επαρκώς τις προσπάθειες η Γεωργία να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της Γεωργίας.
Διοργανωτές της διαμαρτυρίας που βρίσκονταν έξω από το κοινοβούλιο απηύθυναν αίτημα για μια μεταβατική κυβέρνηση.
«Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει την επιθυμία του γεωργιανού λαού, εμείς θα (…) τους δείξουμε την οργή του γεωργιανού λαού, όπως δεν την έχουν ξαναδεί ποτέ πριν», είπε ένας ομιλητής στη διαδήλωση.
Η Γεωργία υπέβαλε τον Μάρτιο αίτημα στις Βρυξέλλες για τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, κάτι το οποίο ο Γκαριμπασβίλι είχε χαρακτηρίσει «ορόσημο» στην πορεία της χώρας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
«Πράσινο φως» για την ενταξιακή διαδικασία Ουκρανίας και Μολδαβίας
Εν τω μεταξύ, καθεστώς υποψήφιας προς ένταξης χώρας απέδωσαν επίσημα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην εμπόλεμη Ουκρανία, καθώς και στη Μολδαβία, κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στις 23 Ιουνίου. Για «ιστορική στιγμή» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ· χαιρετίζει την ευρωπαϊκή απόφαση ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Το ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας.
Το μέλλον αυτών των χωρών και των πολιτών τους βρίσκεται στην ΕΕ», αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τις αιτήσεις των τριών χωρών.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Δημοκρατία της Μολδαβίας επισημαίνεται, ενώ προστίθεται ότι η Επιτροπή καλείται να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που καθορίζονται στις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής σχετικά με τις αντίστοιχες αιτήσεις προσχώρησης ως μέρος της τακτικής δέσμης μέτρων για τη διεύρυνση.