Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Γεωργιάδης: «Η πανδημία θα καθορίσει το πότε θα ανοίξει η αγορά»

Μιλώντας στο OPEN ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η πανδημία θα καθορίσει το πότε θα ανοίξει η αγορά και τους όρους λειτουργίας του λιανεμπορίου.

«Οταν μας πουν οι λοιμωξιολόγοι, θα προχωρήσουμε. Τον πρώτο λόγο τον έχει η επιτροπή και η εξέλιξη της πανδημίας, που θα καθορίσει τον ρυθμό ανοίγματος της αγοράς. Δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως απόφαση και είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην ανοίξει καν το λιανεμπόριο», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην ανοίξει καν το λιανεμπόριο, αν δεν καμφθεί ο κορονοϊός, μιας και η επιδημιολογική εικόνα, δεν φαίνεται να αλλάζει στον βαθμό που επιθυμούν ειδικοί και κυβέρνηση.

Μιλώντας σχετικά για το άνοιγμα της αγοράς σε συγκεκριμένες ημερομηνίες είπε: «Ολες οι ημερομηνίες που διακινούνται, δεν διακινούνται από εμάς, για κανέναν κλάδο, για καμία δραστηριότητα. Οταν μας πουν οι λοιμωξιολόγοι, θα προχωρήσουμε. Τον πρώτο λόγο τον έχει η επιτροπή και η εξέλιξη της πανδημίας, που θα καθορίσει τον ρυθμό ανοίγματος της αγοράς».

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει άνοιγμα της αγοράς: «Δεν μπορούμε να δώσουμε ημερομηνίες. Θα δούμε αν και πώς θα ανοίξουμε. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο. Σ’ αυτή τη μεγαλύτερη ζημία, βάλαμε πρώτα τα εποχικά είδη και είπαμε να αρχίσουμε με αυτά και ακολούθως θα πάμε στα μαγαζιά με παιχνίδια, λουλούδια, βιβλία, κτλ» τόνισε ο υπουργός, ενώ δεν ξεκαθάρισε αν θα μπουν στην ίδια μοίρα και τα κομμωτήρια.

Ο Α. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως απόφαση. Τα νούμερα παραμένουν ψηλά» και πρόσθεσε ότι οι εικόνες που ήρθαν από την Αγγλία με το άνοιγμα των καταστημάτων «είναι εφιαλτικές. Παίρνουμε μικρό ρίσκο με το άνοιγμα των 110 εποχικών καταστημάτων, υπό τον όρο ότι θα σεβαστούν τους κανόνες και δεν θα δούμε εικόνες συνωστισμού. Αν δούμε τέτοιες εικόνες και υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης θα λάβουμε πιο σκληρά μέτρα».

«Οσο αυξάνεται η κινητικότητα, τόσο δυστυχώς αυξάνεται και η πιθανότητα μετάδοσης του ιού», είπε αναφορικά με το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα μικρά συνοικιακά μαγαζιά για να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες.

Για το ρίσκο που καλείται να λάβει η κυβέρνηση με ενδεχόμενο άνοιγμα τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξεις την αγορά και να μην αυξηθούν τα κρούσματα. Οσο μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, ο ιός πέφτει. Οσο αυξάνεις την κινητικότητα, αυτόματα ανεβαίνουν τα κρούσματα. Αν όλος ο κόσμος τηρήσει πολύ αυστηρά τα μέτρα, τότε η άνοδος θα είναι μικρή. Αν έστω και κάποια μικρή ομάδα δεν τα τηρήσει, η διασπορά θα είναι μεγάλη».

Κληθείς να σχολιάσει το αν οι λοιμωξιολόγοι εισηγηθούν να μην ανοίξει η αγορά: «Κλειστό λιανεμπόριο μέσα στις γιορτές, σημαίνει μεγάλη οικονομική ζημιά» τόνισε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων