Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι για την ανακούφιση των πολιτών, αλλά και για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η μόνη αύξηση που έχει γίνει αφορά μόνο την ενέργεια και η κυβέρνηση σκέφτεται να πάρει μέτρα ανακούφισης εάν συνεχιστεί η κρίση ενέργειας.
«Αν εξαιρέσεις το κόστος της ενέργειας, δεν υπάρχει καμία πραγματική αύξηση σε κανένα προϊόν στην Ελλάδα. Έχουμε διαθέσει 1,1 δις ευρώ από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα και από το νέο έτος θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Ένα κομμάτι της αύξησης αναγκαστικά θα φτάσει στον καταναλωτή», δήλωσε.
«Lockdown στην Ελλάδα δεν πρόκειται να υπάρξει»
Ως προς το μέτωπο του κορωνοϊού, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως η πανδημία δεν συγκρίνεται με πέρυσι, καθώς φέτος έχουμε τα εμβόλια.
«Αν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί αναλαμβάνει το μέγεθος της ευθύνης που του αναλογεί. Βάλαμε υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 ετών. Όταν λέμε από τους 700 διασωληνωμένους, ο οποίος είναι φοβερός αριθμός, οι 600 είναι ανεμβολίαστοι, κάποια στιγμή να έχουμε κάποια λογική. Lockdown στην Ελλάδα δεν πρόκειται να υπάρξει. Αποκλείεται».
Όπως τόνισε και ίδιος, το καλάθι των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση λειτουργεί και χαρακτήρισε λυπηρό το ότι πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι: «Είναι εξαιρετικά λυπηρό, δραματικό, ότι πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι την ημέρα. Είναι φοβερό! Εγώ κλαίω πραγματικά, είναι φοβερό».
Με αφορμή το γεγονός ότι υπάρχει μία μερίδα του πληθυσμού που αρνείται να εμβολιαστεί, ο υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα των «Θεματοφύλακων του Συντάγματος». Μετά την απαγωγή του Γυμνασιάρχη στην Πιερία, 11 «Θεματοφύλακες» βρίσκονται υπό κράτηση και κατηγορούνται για κακούργημα.
«Διάβασα την υπερασπιστική γραμμή των 11 και έμεινα έκπληκτος από τον συνήγορο υπεράσπισης, ο οποίος είπε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματικά. Ενεργοποιήθηκε το άρθρο 120. Το άρθρο 120 επικαλούνται οι αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα επί μνημονίων, ο Καμμένος, ο Τσίπρας και λοιποί. Η Ελλάδα είναι αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία που λειτουργεί. Εάν ο νόμος της κυβέρνησης είναι συνταγματικός ή όχι, δεν κρίνεται στο Facebook, αλλά στα δικαστήρια», δήλωσε.
Σχετικά με το τι ισχύει με την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά την τρίτη δόση, εικάζει πως θα λήγει στους εννέα μήνες, ωστόσο δεν θέλει να προτρέξει, καθώς είναι θέμα των γιατρών αυτό.
Ως προς τις προσλήψεις των 4.000 ιερέων δήλωσε τα εξής: «Οι προσλήψεις είναι γνωστές, ανακοινώνονται στο υπουργικό συμβούλιο δημοσίως. Οι ιερείς είναι γύρω στους 200 κάτι. Το 4.000 ως αριθμός έχει προκύψει από μία συγκλονιστική παρεξήγηση. Πόσους ιερείς μισθοδοτεί το ελληνικό δημόσιο εδώ και χρόνια; 10.000. Οι 6.000 είναι μόνιμοι στο δημόσιο και οι 4.000 με συμβάσεις που ανανενώνονται. Πως το ξέρουμε αυτό; Το μάθαμε στην κοινή γνώμη έντονα κάποια στιγμή; Το είχε ανακοινώσει ο κ. Τζανακόπουλος επί εποχής πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συμφωνία με τον Μακαριότατο».