Πειράματα σε ανθρώπους, που αναγκαστικά εισέπνευσαν τοξικό διοξείδιο του αζώτου, χρηματοδότησαν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Daimler και BMW, στο πλαίσιο έρευνας που είχε παραγγείλει ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Έρευνας για το Περιβάλλον και την Υγεία στον Τομέα των Μεταφορών (EUGT), αποκαλύπτει η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Stuttgarter Zeitung, περίπου 25 νεαρά άτομα, 19 άνδρες και 6 γυναίκες, εισέπνευσαν διοξείδιο του αζώτου, σε δοσολογίες που ποίκιλαν, για πολύωρες περιόδους. Το πείραμα είχε διεξαχθεί σε ένα ινστιτούτο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν, στη Γερμανία.
«Και σε πιθήκους»
Οι αποκαλύψεις για πειράματα σε ανθρώπους συνδέονται με το σκάνδαλο «ντίζλεγκεϊτ», το 2015 σχετικά με το παράνομο λογισμικό εκπομπών ρύπωναπό την Volkswagen, το οποίο φέρεται να δοκιμάστηκε και σε πιθήκους που αναγκάζονταν να εισπνέουν τοξικά αέρια.
Η εφημερίδα The New York Times ανέφερε, σε ρεπορτάζ της για τη δεύτερη έρευνα, ότι τα πειράματα στους πιθήκους έγιναν το 2014, σε εργαστήρια στην Αλμπουκέρκη του Μεξικού.
«Αυτές οι δοκιμές σε πιθήκους ή ακόμα και ανθρώπους δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με ηθικό τρόπο με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελάριου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Η Γερμανίδα υπουργός περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, χαρακτήρισε τα πειράματα «αποτρόπαια» και δήλωσε σοκαρισμένη που επιστήμονες είχαν συμφωνήσει στη διεξαγωγή.
Με ανάρτηση στο Twitter ο όμιλος VW αποστασιοποιείται από το σκάνδαλο και παράλληλα υπενθυμίζει ότι η χρηματοδότηση για την εταιρεία που διεξήγαγε το πειράματα (EUGT) έχει τερματιστεί από τον Ιούνιο του 2017.
Η Daimler καταδίκασε επίσης ανακοινώνοντας ότι «προκαλούν φρίκη η έκταση και η εφαρμογή αυτών των δοκιμών».