Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Γερμανία: Έως τον Απρίλη τα πρώτα Leopard 2 στην Ουκρανία

Οι δυτικοί εταίροι θα μπορούν να παραδώσουν την πρώτη ίλη αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες, δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους από τη Βαρσοβία.

«Θα μπορούσαμε να παραδώσουμε τουλάχιστον μια ίλη μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους -τρεις μήνες ίσως- και μετά πρέπει να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», τόνισε ο Πιστόριους, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε 31 άρματα μάχης.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Πολωνία και η Γερμανία συμμερίζονται την ανάγκη να υποστηρίξουν το Κίεβο, σημείωσε ο Γερμανός υπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα με εταίρους που ενδέχεται να παραδώσουν και αυτοί άρματα μάχης Leopard 2.

Απαντώντας σε επανειλημμένες εκκλήσεις του Κιέβου και μετά από αυξανόμενες πιέσεις από ορισμένους δυτικούς συμμάχους, το Βερολίνο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα παραδώσει σύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2 από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού.

Θα συγκεντρώσει επίσης κεφάλαια μαζί με τη Δανία και την Ολλανδία για τον εκσυγχρονισμό τουλάχιστον 100 παλαιών αρμάτων μάχης Leopard 1 που προορίζονται για την Ουκρανία.

Ο Πιστόριους, ο οποίος πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο χθες Τρίτη, δήλωσε ότι οι Γερμανοί βλέπουν με ταπεινότητα την αποφασιστικότητα με την οποία πολεμούν οι Ουκρανοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων