Ακραία καιρικά φαινόμενα ακόμα και καύσωνες είναι πραγματικότητα και στη Γερμανία. Ειδικά με τις υψηλές θερμοκρασίες, οι Γερμανοί δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι. Τώρα η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο προστασίας από καύσωνες.
Οι Γερμανοί ξέρουν να αντιμετωπίζουν το υπερβολικό κρύο – τώρα πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν και την υπερβολική ζέστη. Αυτόν το στόχο υπηρετεί το εθνικό σχέδιο προστασίας από καύσωνες που προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, για την προστασία ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις. «Με την κλιματική αλλαγή, η εμφάνιση κυμάτων καύσωνα γίνεται όλο και πιο πιθανή. Αυτά επηρεάζουν την υγεία μας, την ευημερία μας και τις επιδόσεις της κοινωνίας μας», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Το εθνικό σχέδιο προστασίας στοχεύει στην καλύτερη εκπαίδευση σχετικά με τους κινδύνους από υψηλές θερμοκρασίες, στην επέκταση ειδικών, προστατευτικών μέτρων όπως ένα «σύστημα προειδοποίησης καύσωνα», όπως του γαλλικού μοντέλου. Ο ιστότοπος waermeschutz.de είναι διαθέσιμος από τις 26 Ιουνίου 2023, τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν οι δήμοι για να ενημερώνονται για συγκεκριμένα μέτρα.
Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Ταυτόχρονα, η υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε, (Πράσινοι), προετοιμάζει έναν νόμο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που θα ψηφιστεί εντός του τρέχοντος έτους. Στόχος είναι ο σχεδιασμός των πόλεων με τρόπο, ώστε να παραμένουν βιώσιμες στην κλιματική κρίση, με την ανάπτυξη στρατηγικών προσαρμογής σ΄αυτήν. Μεταξύ άλλων, θα συλλέγονται για το σκοπό αυτόν δεδομένα για την κλιματική κατάσταση, θα καταρτίζονται κατάλογοι μέτρων, θα τίθενται μετρήσιμοι στόχοι και η πρόοδος επανεξετάζεται τακτικά.
Ο νόμος είναι δεσμευτικός σε όλη τη Γερμανία και πρόκειται να ενσωματωθεί στον πολεοδομικό σχεδιασμό και στους δημοτικούς προϋπολογισμούς. Σε κατασκευαστικά έργα και αστική ανάπτυξη θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στο κλίμα.
Ένας από τους στόχους είναι να περιοριστεί νομικά η στεγανοποίηση επιφανειών. Σε συνεργασία με την υπουργό Κατασκευών, Κλάρα Γκάιβιτς (SPD), σχεδιάζονται χρηματοδοτήσεις πόλεων και δήμων μέσω του προγράμματος «Προσαρμογή αστικών χώρων στην κλιματική αλλαγή».
Η τοπική αυτοδιοίκηση
Ο ρόλος των ομόσπονδων κρατιδίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός, καθώς έχουν την ευθύνη εφαρμογής των μέτρων προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες. Πολλές πόλεις κινούνται ήδη στην κατεύθυνση αυτήν. Η πόλη Μάνχαϊμ (Mannheim), π.χ. εφαρμόζει πρόγραμμα για το πρασίνισμα των στεγών και των προσόψεων. Αφαιρείται όπου είναι δυνατό η άσφαλτος υπέρ του φυσικού εδάφους προκειμένου να καταστεί μακροπρόθεσμα μια πόλη-σφουγγάρι.
Το Βερολίνο ήταν το πρώτο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας που ανέπτυξε ένα σχέδιο προστασίας από καύσωνες στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, μέτρα και συστάσεις για κατανάλωση ποτών, αποθήκευση φαρμάκων σε ψυχρότερη θερμοκρασία και μεταφορά ασθενών σε κλιματιζόμενα δωμάτια. Ένα Κέντρο Ψύξης στο Βερολίνο παρέχει κρύο νερό για συστήματα ψύξης σε διάφορα κτίρια.
Παρόμοια σχέδια δράσης έχουν η Κολωνία και άλλες πόλεις της Γερμανίας.