Χώρες όπως η Κίνα θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στις αποζημιώσεις προς χώρες που πλήττονται από καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, όπως δήλωσε σήμερα στο δίκτυο Bayerischer Rundfunk η γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε.
“Η Κίνα ευθύνεται για το 28% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αυτή τη στιγμή. Επομένως, πρέπει και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ζημίας”, δήλωσε η Σούλτσε στη συνέντευξή της.
“Πάντα κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα. Αλλά de facto δεν είναι πλέον μια αναπτυσσόμενη χώρα”, σημείωσε η ίδια.
Σήμερα οι διαπραγματευτές για το κλίμα εξετάζουν την πρόταση που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ η ΕΕ με στόχο να επιλυθεί το αδιέξοδο σχετικά με τη χρηματοδότηση των χωρών που έχουν πληγεί από καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή ωθώντας την φετινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο πιο κοντά σε μια οριστική συμφωνία.
Η πρόταση της ΕΕ θα είναι να ιδρυθεί ένα ειδικό ταμείο που θα καλύπτει τις ζημιές και τις απώλειες στις περισσότερο ευάλωτες χώρες, αλλά θα χρηματοδοτείται από μια “ευρεία βάση δωρητών”.
Η πρόταση αυτή δεν συμφωνεί με εκείνη των αναπτυσσόμενων χωρών και της Κίνας που ζητεί να έχουν πρόσβαση σε αυτό το ταμείο όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες.
Η πρόταση αυτή χρησιμοποιεί έναν ορισμό των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα επέτρεπε στην Κίνα να λαμβάνει αποζημίωση και όχι να καταβάλει.
Οι διαπραγματεύσεις για τις υποχρεωτικές αποζημιώσεις στο Σαρμ ελ-Σέιχ βρίσκονται σε εξέλιξη και επίσης δεν θεωρώ ότι θα οριστικοποιηθεί σήμερα κάποια συμφωνία, αλλά ότι χρειάζεται παράταση”, εκτίμησε η γερμανίδα υπουργός.