Η Γερμανία εγκρίνει τους κανόνες που καθιστούν πιο εύκολη την παρεμπόδιση της πώλησης στρατηγικά σημαντικών εταιριών σε επενδυτές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω των ανησυχιών ότι με αυτόν τον τρόπο η Κίνα μπορεί να αποκτήσει γερμανική τεχνογνωσία.
Οι νέες ρυθμίσεις, που έρχονται εν μέσω φόβων ότι η αύξηση του προστατευτισμού πλήττει το παγκόσμιο εμπόριο, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να παρεμποδίζει εξαγορές εάν υπάρχει ο κίνδυνος να διοχετευθεί στο εξωτερικό σημαντική τεχνογνωσία. Οι κανόνες αυτοί δεν χρειάζονται κοινοβουλευτική έγκριση.
«Παραμένουμε μια από τις πιο ανοικτές οικονομίες στον κόσμο, αλλά επίσης χρειαζόμαστε να λάβουμε υπόψη τις προϋποθέσεις θεμιτού ανταγωνισμού», δήλωσε σε σημερινή ανακοίνωση η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις.
«Το χρωστάμε αυτό στις εταιρίες μας. Συχνά ανταγωνίζονται με χώρες, των οποίων οι οικονομίες δεν είναι τόσο ανοικτές όσο η δική μας», πρόσθεσε.
Η εξαγορά της γερμανικής εταιρίας ρομποτικής Kuka από την κινεζική Midea πέρυσι τροφοδότησε ανησυχίες ότι η Κίνα κερδίζει πρόσβαση σε βασικές τεχνολογίες ενώ προστατεύει τις δικές της επιχειρήσεις από ξένες εξαγορές.
Οι νέοι κανόνες καθορίζουν για πρώτη φορά τα κριτήρια για την παρεμπόδιση μιας συμφωνίας, ειδικότερα το να κινδυνεύουν κρίσιμης σημασίας υποδομές, όπως νοσοκομεία και ενεργειακά δίκτυα.
Νωρίτερα φέτος, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέσυρε την έγκριση για την εξαγορά της εταιρίας εξοπλισμού για ολοκληρωμένα κυκλώματα Aixtron από την Fujian Grand Chip Investment Fund (FGC), επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια.
Βάσει των νέων γερμανικών κανόνων, οι διαχειριστές των εταιριών υποδομών θα πρέπει να προστατεύονται καλύτερα από επενδυτές εκτός της ΕΕ, εάν χρειαστεί. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα έχει διπλάσιο χρόνο στη διάθεσή της – τέσσερις μήνες – για να εξετάσει τις συμφωνίες.
Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ μόλις δημοσιευθούν στην εφημερίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.