Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
H Γερμανία, η χαρακτηριζόμενη κάποτε ως πιο φιλόξενη χώρα της Ευρώπης, απέρριψε και απέλασε χιλιάδες αιτούντες άσυλο το περασμένο έτος, καθώς η δημόσια στήριξη για τους μετανάστες εξασθένισε στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων με δράστες από Μουσουλμανικές χώρες.
Περίπου 280.000 νέοι αιτούντες άσυλο κατέφθασαν στη Γερμανία το 2016, αισθητά λιγότεροι από τους 890.000 μετανάστες οι οποίοι, εγκαταλείποντας τα μέτωπα του πολέμου ή αναζητώντας επαγγελαμτικές-οικονομικές ευκαιρίες, εισήλθαν στη χώρα το 2015, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Thomas de Maizière, την Τετάρτη.
Με δεδομένη πλέον τη μείωση του ποσοστού των νέων αφίξεων, ο de Maizière ανέφερε ότι το ποσοστό των απορρίψεων στους αιτούντες άσυλο αυξήθηκε. Περίπου 80.000 άνθρωποι είτε αποχώρησαν αυτοβούλως είτε απελάθηκαν το 2016, διπλάσιοι δηλαδή άνθρωποι από το 2015.
Τα νέα στοιχεία κυκλοφόρησαν μόλις λίγες εβδομάδες μετά από την τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, στην οποία 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την ενέργεια ενός Τυνήσιου αιτούντα άσυλο, αλλά και μόλις λίγες ημέρες αφότου η κυβέρνηση της καγκελαρίου, Angela Merkel, πρότεινε πολιτικές αλλαγές που στοχεύουν να ενδυναμώσουν την ικανότητα της αστυνομίας να παρακολουθεί μετανάστες και να επιταχύνει τις απελάσεις. Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί νωρίτερα μέσα στο 2016 επίθεση άντρα με τσεκούρι σε τραίνο και βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από Σύρο υπήκοο.
Η Merkel, η οποία το 2015 δήλωσε ότι δεν υπήρχε «κανένα όριο» για την αποδοχή των μεταναστών εκ μέρους της Γερμανίας, έχει αλλάξει τις θέσεις της εν όψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησής της βρίσκονται νέοι έλεγχοι ιστορικού για περισσότερο από ένα εκατομμύριο μετανάστες, η ηλεκτρονική παρακολούθηση των αλλοδαπών που θεωρείται ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια, η επέκταση των ομοσπονδιακών εξουσιών της αστυνομίας και η αύξηση των απελάσεων.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, η κυβέρνηση έλαβε 745.545 αιτήσεις ασύλου το 2016. Σε αυτές περιλαμβάνονται 268.866 αιτήσεις από Σύρους, 127.892 από Αφγανούς και 97.162 από Ιρακινούς υπηκόους.
Στο μεταξύ, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης καρποφορούν, όπως αποκάλυψε ο Γερμανός ΥπΕς στους δημοσιογράφους. «Υπήρξαμε επιτυχείς όσον αφορά στη διαχείριση και τον έλεγχο της διαδικασίας της μετανάστευσης» είπε συγκεκριμένα.
Κατά τεκμήριο, οι αφίξεις στη Γερμανία έχουν μειωθεί από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία διαπραγματεύτηκαν τη μεταξύ τους συμφωνία την περασμένη άνοιξη με στόχο τον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο διασχίζοντας το Αιγαίο Πέλαγος, όπως είπε ο Frank Laczko, διευθυντής ανάλυσης δεδομένων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Εντούτοις, μετανάστες από άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής ακολουθούν διαδρομές που δεν διασχίζουν την Τουρκία, συμπλήρωσε.
«Οι φορείς χάραξης πολιτικής στη Γερμανία ανησυχούν για τη σταθερά αυξανόμενη μεταναστευτική πίεση από την αφρικανική ήπειρο, ιδιαίτερα αυτή που προέρχεται από τη Δυτική Αφρική», είπε επίσης ο Laczko. Είναι γνωστό βέβαια ότι οι μετανάστες από τη Δυτική Αφρική συχνότερα αναζητούν οικονομικές ευκαιρίες στην Ευρώπη παρά προσπαθούν να ξεφύγουν από εμπόλεμες καταστάσεις, σε αντίθεση με εκείνους που προέρχονται από τη Συρία.
Παράλληλα, πολλοί από τους μετανάστες που εισήλθαν στη Γερμανία τον περασμένο χρόνο, δεν κατάφεραν να πάρουν άσυλο και επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους. Ωστόσο, ο Laczko υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ομάδας ατόμων δεν απελάθηκε, αλλά επέστρεψε οικειοθελώς.
«Ένας αριθμός ρεκόρ μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου έχουν απορριφθεί, αποχωρούν από τη Γερμανία», είπε. «Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς τους μετανάστες εγκατέλειψαν τη Γερμανία εθελοντικά: 55.000 το 2016, σε σύγκριση με 37.220 το 2015. Ο αριθμός των μεταναστών που εξαναγκάζονται να επιστρέψουν είναι πολύ χαμηλότερος: 25.000 το 2016 και 20.914 το 2015».
Πηγές: New York Times, Reuters