Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ (SPD) και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντερ (FDP) ζητούν αυστηρότερες ρυθμίσεις στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.
Στις Βρυξέλλες διεξάγονται διαπραγματεύσεις για διαδικασίες που θα πρέπει να οδηγήσουν σε γρήγορες αποφάσεις για τις διαδικασίες ασύλου που έχουν ελάχιστες προοπτικές επιτυχίας στα σύνορα και όχι μόνο εντός της ΕΕ. «Θα διασφαλίσουμε αξιόπιστη ταυτοποίηση, καταγραφή και επαλήθευση των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», δήλωσε η Φέζερ στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» (Handelsblatt). «Στη συνέχεια, εκείνοι που δεν θα έχουν εγκεκριμένη αίτηση ασύλου θα μπορούν να επιστραφούν γρήγορα ήδη από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».
Η Φέζερ πιστεύει επίσης ότι είναι απαραίτητοι οι αυξημένοι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Την ίδια άποψη έχει και ο πρόεδρος των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ. «Πιστεύω ότι για να τεθεί ο έλεγχος, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η φυσική προστασία των εξωτερικών συνόρων» – για παράδειγμα με έναν φράχτη στα σύνορα, είπε ο Λίντνερ στο RTL/ntv.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γκέρχαρντ Κάρνερ από το ÖVP, θα μπορούσε να φανταστεί μια πλήρη διαδικασία ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως είπε στο γερμανικό ραδιόφωνο «Deutschlandfunk», ζητώντας ταυτόχρονα μια πολύ πιο ισχυρή και σταθερή προστασία των εξωτερικών συνόρων: “Εάν υπάρχει ένα λειτουργικό σύστημα προστασίας των εξωτερικών συνόρων, τότε μπορεί επίσης να διασφαλιστεί ότι αυτά τα σύνορα ελέγχονται σωστά και ότι μπορούν επίσης να διεξαχθούν γρήγορες διαδικασίες”, δήλωσε ο Κάρνερ. Όταν υπάρξει ένα λειτουργικό σύστημα στα εξωτερικά σύνορα, εκτιμά ότι θα εκλείψει και η βάση δράσης των κυκλωμάτων λαθρεμπόρων.
Στη Γερμανία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη ευρεία σύσκεψη στην Καγκελαρία του Βερολίνου με τη συμμετοχή και των ομόσπονδων κρατιδίων, η οποία θα ασχοληθεί πρωτίστως με τη χρηματοδότηση του προσφυγικού κόστους. Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο είπε στο δίκτυο «RND» ότι όλοι οι αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη Γερμανία μετά το 2014 θα πρέπει να αναγνωρίζονται, εάν έχουν ζήσει στη Γερμανία για τουλάχιστον τρία χρόνια χωρίς να έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο, το γερμανικό σύστημα ασύλου μπορεί να ανακουφιστεί. «Έτσι θα μπορούσαμε να γλυτώσουμε από τη γραφειοκρατία και τις απελάσεις. Και ταυτόχρονα δεν θα χρειαζόταν να προσέλκυση εργατικού δυναμικού», είπε ο Ράμελο.
Πηγή: ertnews.gr