Η Γερμανία υπέστη πέρυσι την πιο δαπανηρή φυσική της καταστροφή που έχει καταγραφεί πoτέ στη σύγχρονη ιστορία της, καθώς οι ξαφνικές πλημμύρες οδήγησαν σε ζημιές που ξεπέρασαν κατά πολύ το ποσό που κάλυπταν οι ασφαλιστές.
Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που κατέστρεψαν τμήματα της δυτικής Γερμανίας τον Ιούλιο του 2021 κόστισαν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης 40 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της αντασφαλιστικής εταιρείας Munich Re, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Περίπου το ένα τέταρτο αυτού θα καλυφθεί από τον ασφαλιστικό κλάδο.
Σε ένα έτος που είδαμε τις παγκόσμιες ζημιές από φυσικές καταστροφές να εκτοξεύονται στα 280 δισεκατομμύρια δολάρια, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή αναγκάζουν τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές να προετοιμαστούν για περισσότερες, παρόμοιες καταστάσεις. Ο Ernst Rauch, επικεφαλής επιστήμονας για το κλίμα στη Munich Re, λέει ότι υπάρχει μια «εύλογη» σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της «αυξανόμενης ζημιάς από τις καταιγίδες». Λέει επίσης ότι ορισμένα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνά — ή πιο σοβαρά — ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ασφαλιστικές αξιώσεις που προέρχονται από φυσικές καταστροφές έφτασαν τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σημαντικά περισσότερα από τα δύο προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση της Munich Re. Με συνολικές απώλειες περίπου 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο τυφώνας Άιντα στην Αμερική ήταν η πιο δαπανηρή καταστροφή στον κόσμο που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες πέρυσι.
Στη Γερμανία, οι βροχοπτώσεις του Ιουλίου ήταν οι εντονότερες των τελευταίων 100 ετών. Προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες που παρέσυραν κτίρια και προξένησαν σοβαρές ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, όπως σιδηροδρομικές γραμμές, δρόμους και γέφυρες. Περισσότεροι από 220 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αφήνοντας τη χώρα σε κατάσταση σοκ.