Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Γερμανία: Τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του νέου έτους οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού

Τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους θα εφαρμόζονται περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες, όταν αποφασίστηκε το «μερικό lockdown».

«Παρόλες τις προσπάθειες, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η στροφή προς το καλύτερο, επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης», δήλωσε ο κ. Αλτμάιερ στην Bild am Sonntag, ενόψει και της αυριανής τηλεδιάσκεψης που θα έχει η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς τριών κρατιδίων, προκειμένου να αξιολογηθεί η εξέλιξη της κατάστασης και η ενδεχόμενη ανάγκη για νέα μέτρα.

Κατά της πρόωρης χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού τάχθηκε και η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων της Γερμανίας, με τον πρόεδρο Γκερντ Λάντσμπεργκ να παραδέχεται ότι η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης αποτελεί μεν σκληρό μέτρο, αλλά οδηγεί σε σημαντική μείωση των επαφών. Ο κ. Λάντσμπεργκ τόνισε ωστόσο την ανάγκη τα μέτρα να εξηγηθούν περισσότερο στους πολίτες. «Μόνο αν εξασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών θα περάσουμε με ασφάλεια τον χειμώνα», δήλωσε στις εφημερίδες του Ομίλου Funke.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις των πρωθυπουργών του Ζάαρλαντ Τομπίας Χανς, της Ρηνανίας – Παλατινάτου Μαλού Ντράιερ και της Βάδης – Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν, οι οποίοι τάσσονται κατά της ταχείας άρσης των περιορισμών, καθώς έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος υπερφόρτωσης του συστήματος Υγείας. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ τόνισε, σε σημερινή συνέντευξή του στην τηλεόραση της BILD, ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο χαλάρωσης», προειδοποιώντας ότι «όποιος χαλαρώσει πρόωρα, θέτει σε κίνδυνο τα Χριστούγεννα». Πρέπει να σκεφτούμε «αν τα ισχύοντα μέτρα επαρκούν. Χρειαζόμαστε ενιαίους κανόνες για όλους και δεν πρέπει να προκαλούμε κάθε μέρα σύγχυση στους πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Σέντερ, προετοιμάζοντας το κλίμα για την αυριανή τηλεδιάσκεψη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων