Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επαναφέρουν τη χώρα στα διεθνή πρωτοσέλιδα. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για εσπευσμένη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αναζωπύρωσε τον φόβο της ελληνικής αβεβαιότητας με τους Γερμανούς αναλυτές να κάνουν λόγο για «ρίγη πανικού» στις χρηματαγορές και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και να χαρακτηρίζουν «κρίσιμες τις εβδομάδες μέχρι το τέλος του χρόνου για τη χώρα, την αξιοπιστία της, αλλά και για το ευρώ». Το κλίμα που τα διεθνή ΜΜΕ καλλιεργούν είναι τέτοιο που χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι δημοσίευμα της die Welt που αναφέρει ότι τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα αναδειχθεί για τις διεθνείς χρηματαγορές σε πολύ πιο σημαντικό παράγοντα από ό,τι η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν ολόκληρο το 2014!
Η επίσκεψη του Ευαγγελου Βενιζέλου στο Βερολίνο και η συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την κρισιμότητα της περιόδου που ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρει στην επισκόπηση Τύπου της η Deutsche Welle, που βλέπει ως πρώτη πράξη του ελληνικού δράματος την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.
Την ίδια στιγμή νέες μίζες για τα εξοπλιστικά αποδέκτες των οποίων είναι Έλληνες αξιωματούχοι έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τον γερμανικό Τύπο.
Η Ελλάδα σημαντικός παράγων στις αγορές
Το σοβαρό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με το ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα θέτει σε κατάσταση συναγερμού τους Γερμανούς αναλυτές, οι οποίοι συσχετίζουν τις προβλέψεις τους με το «κραχ» τριακονταετίας που υπέστη το Χρηματιστήριο την τρέχουσα εβδομάδα. «Στα χρόνια ανάμεσα στο 2010 και 2012 ήταν πολύ νωρίς για να προβλέψουμε διάλυση της ευρωζώνης, αλλά μετά από 4 χρόνια ύφεσης και ανεργίας είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει η Ελλάδα τη διάλυση της ευρωζώνης» υποστηρίζει στην εφημερίδα die Welt ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής οικονομολόγος του Renaissance Capital. «Τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα αναδειχθεί για τις διεθνείς χρηματαγορές σε πολύ πιο σημαντικό παράγοντα από ό,τι η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν ολόκληρο το 2014», σημειώνεται.
Από το Βερολίνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε χθες βράδυ λόγο για «κρίσιμες στιγμές» για την Ελλάδα, που κατά τους αναλυτές αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση ανάμεσα στις χώρες σε κρίσης. Ενώ όλες έχουν σταθεροποιήσει τις οικονομίες της η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη.
«Η Ελλάδα στέκει ενώπιον μίας πολιτικής αναμέτρησης δυνάμεων – σήμα κινδύνου για τους επενδυτές», επιγράφει σημερινό της σχόλιο η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Ο αρθογράφος συνιστά στους «κυνηγούς ευκαιριών» να αποφεύγουν τις ελληνικές αγορές, επισημαίνοντας ότι «οι κίνδυνοι σε αυτές είναι πολύ μεγάλοι μετά την ανακοίνωση για πρόωρη εκλογή προέδρου στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο αρθρογράφος διαπιστώνει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «ποντάρει τα πάντα σε ένα χαρτί», καθώς ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής του υποψηφίου Σταύρου Δήμα θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, τις οποίες θα μπορούσε να κερδίσει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας τρομάζει τους επενδυτές», υπογραμμίζει ο σχολιαστής, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει την πολιτική διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Τα σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας σε περίπτωση που ο Σαμαράς χάσει το στοίχημα και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία έρχονται και πάλι στην επικαιρότητα. «Οι κίνδυνοι επεκτείνονται και στην ευρωζώνη, γιατί αν οι Έλληνες χρεοκοπήσουν, κανείς δεν γνωρίζει αν θα πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των EFSF και ESM» δηλώνει στην εφημερίδα die Welt o Kαρλ Βάινμπεργκ. Έτσι, οι ημέρες των εορτών επιφυλάσσουν έγνοιες και πανικό για τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαίους πολιτικούς από το Ελσίνκι, που όπως παρατηρεί γερμανός αρθρογράφος είχαν φανταστεί να περάσουν πιο ήρεμα τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους.
Η εφημερίδα Tagesspiegel υποστηρίζει ότι η επιλογή του διαστήματος μέχρι το τέλος του χρόνου για την εκλογή προέδρου ήταν έξυπνη, υπό την έννοια ότι αυτήν την περίοδο δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κίνηση στα χρηματιστήρια και ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής του Σταύρου Δήμα δεν θα είχε την ίδια βαρύτητα, όπως σε μιαν άλλη εποχή. Η εφημερίδα πάντως φιλοξενεί έλληνα αναλυτή που διαπιστώνει ότι 5 χρόνια μετά την κρίση οι πολιτικοί δεν έχουν βγάλει διδάγματα και το ζητούμενο είναι, όπως και τότε, η εύρεση πολιτικής συναίνεσης.
Το παραμύθι στης σταθερότητα στην ευρωζώνη
«Η Ελλάδα διακυβεύει το ευρώ», επιγράφεται δημοσίευμα της Welt. Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι «οι αποδόσεις των ομολόγων σκαρφαλώνουν στη θανάσιμη ζώνη. Η πρόωρη εκλογή προέδρου στην Αθήνα τρομάζει τις αγορές. Αυξάνεται ο κίνδυνος εξόδου (σ.σ. από την ευρωζώνη)». Η εφημερίδα Welt εκτιμά σε σχετικό της σχόλιο ότι «οι επόμενες εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα απειλούν τις πρώτες μεταρρυθμιστικές επιτυχίες της χώρας», σχολιάζοντας ότι παρά τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, τίποτα δεν πάει καλά στην Ελλάδα. «Οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους, η απόδοση των τριετών κρατικών ομολόγων ανέρχεται στο μυθικό 8,5%, το χρηματιστήριο καταρρέει», γράφει.
«Η ωραία ιστορία των Μέρκελ και Σία περί νέας σταθερότητας στην ευρωζώνη παρέμεινε ένα παραμύθι», σημειώνει η εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία «το δράμα με επίκεντρο της Ελλάδα καθιστά σαφές ότι η ευρωκρίση ζει. Ο αρθογράφος υπογραμμίζει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει τώρα να πάρουν αποφάσεις: «Είτε θα κρατήσουν τη χώρα -παρά τη μεταρρυθμιστική κόπωση, τα τεχνάσματα στο σχεδιασμό του προϋπολογισμού και την πολιτική κρίση με νέα δάνεια δισεκατομμυρίων και ένα νέο κούρεμα τεχνητά στην επιφάνεια, είτε θα τραβήξουν χειρόφρενο. (σ.σ. Σε αυτήν την περίπτωση) η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από το ευρώ. Φυσικά θα έπρεπε οι Ευρωπαίοι να στηρίξουν και στη συνέχεια τη χώρα με δισεκατομμύρια. Αλλά αυτό θα ήταν μία καλή επένδυση».
H Rheinmetall ομολογεί τις μίζες στην Ελλάδα
Την ίδια στιγμή ο Γερμανός δημοσιογράφος Κλάους Οτ επανέρχεται στο σκάνδαλο των μιζών που κατέβαλαν ή φέρονται να κατέβαλαν γερμανικές εταιρείες στο πλαίσιο εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα. Αφορμή αποτελεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, σύμφωνα με το οποίο η Rheinmetall καλείται να πληρώσει 37 εκατομμύρια ευρώ στην εισαγγελία της Βρέμης ως πρόστιμο για διαφθορά. Η γερμανική εταιρεία γίνεται έτσι «η πρώτη μεγάλη γερμανική βιομηχανία όπλων που παραδέχεται ότι προέβη σε δωροδοκία στο εξωτερικό», σημειώνει το δημοσίευμα. Τις παράνομες πρακτικές ομολόγησε μιλώντας στην εφημερίδα του Μονάχου ο ίδιος ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Άρμιν Πάπεργκερ, δηλώνοντας ότι «έγιναν λάθη στη Rheinmetall, γι’ αυτά αναλαμβάνουμε την ευθύνη».
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «η Rheinmetall Defence Electronics (RDE), μία θυγατρική της Rheinmetall AG του Ντίσελντορφ, είχε πουλήσει στον Ελληνικό Στρατό την περασμένη δεκαετία το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Asrad έναντι 150 εκατομ. ευρώ. Ως μεσάζοντας στην Ελλάδα χρησίμευσε ο πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Ευσταθίου, ο οποίος κατ’ εντολή της θυγατρικής της Rheinmetall και με τα χρήματα της εταιρείας ‘λάδωνε’ συστηματικά στελέχη υπουργείων και του στρατού στην Αθήνα. Περίπου τα μισά από τα 20 εκατομ. ευρώ που έλαβε ο Ευσταθίου από την RDE χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκίες, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των προσώπων που διενεργούν τη σχετική έρευνα». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η εισαγγελία της Βρέμης (σ.σ. που διενεργεί την έρευνα) εξέδωσε αυτήν την εβδομάδα πράξη επιβολής προστίμου, την οποία αποδέχθηκαν αμέσως το διοικητικό και το εποπτικό συμβούλιο της Rheinmetall».