Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel, φιλοξενεί δηλώσεις στελεχών του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και του κόμματος των Πρασίνων που τάσσονται υπέρ της διευθέτησης των
«Πολιτικά κατά τη γνώμη μου η υπόθεση είναι σαφής: θα πρέπει να προσεγγίσουμε τα θύματα και τους συγγενείς τους οικονομικά. Πιστεύω ότι θα ήταν καλό από γερμανικής πλευράς να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας σε ό,τι αφορά το παρελθόν. Το θέμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε διαπράξει μεγάλη αδικία στην Ελλάδα» ήταν η δήλωση της επικεφαλής της Επιτροπής Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του SPD Γκεζίνε Σβαν η οποία μάλιστα συμπληρώνει ότι οι Γερμανοί δεν γνωρίζουν τις δυστυχίες των Ελλήνων. Παράλληλα τονίζει ότι τα θύματα και οι απόγονοί τους έχουν μεγαλύτερη μνήμη από τους θύτες και τους απογόνους αυτών. Η ίδια καταλήγει ότι πρέπει οπωσδήποτε να εξοφληθεί το αναγκαστικό δάνειο ενώ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ιδρύματος για την έρευνα και τη συμφιλίωση των δύο λαών, το οποίο με τη σειρά του θα διευθετήσει περαιτέρω αποζημιώσεις.
Με τη σειρά του ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόμματος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ραλφ Στέγκνερ, προτείνει να μη συνδέουμε τις συζητήσεις περί πολεμικών επανορθώσεων και σύγχρονης διαπραγμάτευσης. Πρέπει η πρώτη συζήτηση να γίνει ανεξάρτητα. Ουσιαστικά ο έμπειρος πολιτικός θέλει να αποφευχθούν και από τις δύο πλευρές, οι συγχύσεις που στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν την ουσιαστική συζήτηση για τα δύο θέματα, συγχέοντάς τα στην κοινή γνώμη.
Ο επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων, Άντον Χοφράιτερ, δήλωσε ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να εξαφανίει έτσι απλά τη διεκδίκηση της Ελλάδας για αποζημειώσεις από το τραπέζι (…) αυτό το κεφάλαιο δεν έχει κλείσει ούτε νομικά, ούτε ηθικά». Και ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να συζητήσει η Γερμανική κυβέρνηση με την ελληνική με σκοπό την αναζήτηση φιλικής λύσης, ωστόσο τάσσεται υπέρ της ίδιας θέσης με τον εκπρόσωπο του SPD, θεωρώντας απαράδεκτο το να συγχέεται αυτή η συζήτηση με εκείνη της διαπραγμάτευσης. Η Σβαν ωστόσο από το SPD,δικαιολογεί τη στάση της Αθήνας να μπερδεύει τις δύο συζητήσεις από θεωρεί «ψυχολογικά κατανοητό ότι η Αθήνα ρωτά, σε αυτή την περίσταση αν εμείς οι Γερμανοί συμπεριφερθήκαμε πάντα τόσο έντιμα».
Πληροφορίες αντλήθηκαν από ΑΠΕ-ΜΠΕ