Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

Γεωπολιτικός εφιάλτης η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη

Γράφει ο Χάρης.Κ.Λαζαρόπουλος

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη σταθερότητα της Ελλάδας κρούει με άρθρο – παρέμβαση στο Foreign Policy o τέως Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, ελληνοαμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης.
Η παρέμβαση αυτή έγινε την ώρα που 16 πρώην αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και Γενικών Επιτελείων απευθύνουν ανοικτή επιστολή υπέρ του «Ναι» συνιστώντας ψυχραιμία, λογική και συνθήκες εθνικής ενότητας.

Ο γνωστός ναύαρχος Σταυρίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μια περιθωριοποιημένη -από την Ευρωπαϊκή Ένωση- Ελλάδα θα αναζητήσει βοήθεια από την Ρωσία του Βλαντιμήρ Πούτιν και θα εμποδίσει κρίσιμες αποφάσεις. Την ίδια στιγμή, ο ελληνοαμερικανός απόστρατος αξιωματικός κατηγορεί τους Ευρωπαίους τραπεζίτες αλλά και τους πολιτικούς που άφησαν ένα θέμα μείζονος γεωπολιτικής σημασίας στα χέρια τους.

«Οι τραπεζίτες δεν γνωρίζουν από γεωπολιτική» επισημαίνει ο ναύαρχος Σταυρίδης και υπογραμμίζει ότι η λύση της ελληνικής κρίσης δεν πρέπει να αφεθεί στους κεντρικούς τραπεζίτες. Εκφράζει την εκτίμηση πως οι οικονομικοί διευθυντές που διαχειρίστηκαν την ελληνική κρίση δεν ήταν αρκούντος ενήμεροι για τις τεράστιες γεωπολιτικές επιπτώσεις ενός πιθανού “Grexit”.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πρώην διοικητής των Στρατευμάτων του ΝΑΤΟ προειδοποιεί για βαρύτατους γεωστρατηγικούς κινδύνους εάν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ και δηλώνει απογοητευμένος ως προς το ‘blame game’ μεταξύ της Ελλάδος και των πιστωτών, αφήνοντας σαφή αιχμή εναντίον της στάσης που τηρούν παράγοντες της Ε.Ε. όπως ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων