Γη στο εξωτερικό αγοράζει το νησιωτικό κράτος Κιριμπάτι στον Ειρηνικό, για να εξασφαλίσει τρόφιμα και κατοικία για τους πολίτες του σε περίπτωση που η άνοδος της στάθμης της θάλασσας «καταπιεί» τις ατόλες του.
Η πρώτη αγορά γης έγινε στα νησιά Φίτζι και ο πρόεδρος του Κιριμπάτι υποστηρίζει την αγορά περισσότερης γης στο εξωτερικό.
Ο Ανότε Τονγκ βρίσκεται στη Νορβηγία όπου παρατηρεί το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής που ανεβάζει τη στάθμη των θαλασσών. Την Τρίτη, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Ο Τονγκ δήλωσε πως θέλει να θέσει τις προϋποθέσεις για μια «μετανάστευση με αξιοπρέπεια» από τα νησιά της χώρας του.
Το Κιριμπάτι, ένα έθνος 100.000 ανθρώπων διασκορπισμένων σε 32 ατόλες του Ειρηνικού, ολοκλήρωσε φέτος μια συμφωνία με το Φίτζι για να αγοράσει 24.000 στρέμματα δασικής γης έναντι 9,3 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (6,5 εκατ. ευρώ) στο νησί Βάνα Λέβου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
«Με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η αξία της γης θα αυξηθεί», προέβλεψε ο Τονγκ. «Δεν θα επανεγκαταστήσω τον λαό μου, αλλά κάποιος άλλος μπορεί να το κάνει» στις ερχόμενες δεκαετίες.
«Μερικοί άνθρωποι πρότειναν “γιατί να μην αγοράσουμε κι άλλη γη στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αφού πωλούν γη στους Κινέζους”», δήλωσε. «Η άποψή μου είναι “ναι”… η ακίνητη ιδιοκτησία έχει τον μικρότερο κίνδυνο» σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις.
Όπως μεταδίδουν “tanea” ο Τονγκ δήλωσε πως το ύψους 500 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (347 εκατ. ευρώ) κρατικό ταμείο πρόνοιας του Κιριμπάτι, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τα έσοδα από τα ορυχεία φωσφορικών αλάτων, επλήγη τα τελευταία χρόνια από κακές επενδύσεις στο εξωτερικό.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως αρκετά νησιά έχουν πλέον εγκαταλειφθεί στο Κιριμπάτι, εν μέρει επειδή τα καλλιεργήσιμα εδάφη τους που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο έχουν γίνει λιγότερο παραγωγικά, καθώς τα κύματα της θάλασσας στη διάρκεια καταιγίδων γεμίζουν αλάτι τη γη. «Μολύνει τις σοδειές των τροφίμων μας», δήλωσε.
Οι καλλιέργειες σε υψηλότερα εδάφη στο Φίτζι μπορεί να βοηθήσουν ώστε να εξασφαλισθεί η διατροφική ασφάλεια στο Κιριμπάτι. Όμως η επανεγκατάσταση είναι περίπλοκη επειδή δημιουργούνται ζητήματα δικαιωμάτων κατοικίας και ιθαγένειας.
Ο Τονγκ δήλωσε πως, όταν αγόρασε τη γη, το Κιριμπάτι δεν έκανε λόγο στις αρχές του Φίτζι για επανεγκατάσταση, αλλά πρόσθεσε πως ο πρόεδρος των νησιών Φίτζι Επέλι Ναϊλατικάου έχει δηλώσει πως «το Φίτζι θα σας καλωσορίσει» αν είναι ποτέ απαραίτητο.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η Συμμαχία Μικρών Νησιωτικών Κρατών (AOSIS) ζήτησε ενίσχυση της δράσης από τις ανεπτυγμένες χώρες στη σύνοδο κορυφής της Νέας Υόρκης για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
«Ο καιρός για δράση ήταν χθες», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ουότσον, πρώην πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και επικεφαλής συγγραφέας μιας έκθεσης της AOSIS που υπογραμμίζει τις δράσεις που χρειάζονται. «Χάνουμε τη μάχη», υπογράμμισε.