Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε το ραντεβού του Πρωθυπουργού κυρίου Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Φυσικά υπήρχαν πολλά δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο που έλεγαν ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα από την συνάντηση κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε, διότι μετά από λίγες ώρες συνομιλίας που είχαν οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν πως συζήτησαν το θέμα, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι την τελική συμφωνία.
Βέβαια χρήσιμο θα ήταν να συγκρίνουμε τα δύο προσχέδια, δηλαδή το προσχέδιο που έδωσε η Ελληνική Κυβέρνηση στους εταίρους και αυτό που έδωσαν οι εταίροι στην Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να παρατηρηθούν οι διαφορές που υπάρχουν.
Το κείμενο της συμφωνίας της Ελλάδας προς τους δανειστές προβλέπει σύμφωνα με δημοσίευμα της Tagesspiegel[1]:
Η πρόταση μεταξύ άλλων προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ φέτος, 1,5% το 2016, 2,5% το 2017 και 3,5% έως το 2022.
Ακόμη, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες περί νέου πλαισίου συντελεστών ΦΠΑ 6%, 11% και 23%, με το χαμηλό συντελεστή μόνο για φάρμακα, θέατρα και βιβλία.
Ειδικότερα, στο 11% μεταφέρονται, σύμφωνα πάντα με την ελληνική πρόταση, εφημερίδες, περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», η ενέργεια, το νερό και ο τουρισμός.
Αντιστοίχως, στο 23% θα εμπίπτουν ορισμένα είδη τροφίμων μαζί με είδη αλιείας εκτός ψαριών, γλυκά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί, μακαρόνια, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό, σοκολάτες, σάλτσες κλπ.
Το κείμενο της συμφωνίας των δανειστών προς την Ελλάδα είναι το ακόλουθο:
Οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα έσοδα 1% του ΑΕΠ από αύξηση ΦΠΑ, 1% από περικοπές συντάξεων, καθώς επίσης και μη υπαναχώρηση στο ασφαλιστικό ή μονομερείς ενέργειες στα εργασιακά.
Οι δανειστές ζητούν από την Αθήνα μείωση των δαπανών για συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ, καθώς και έσοδα 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ από την μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με δύο συντελεστές 11% και 23%.
Η πρόταση περιλαμβάνει ακόμα κατάργηση του ΕΚΑΣ για να εξοικονομηθούν 800 εκατ. ευρώ μέχρι το 2016 και αύξηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, οι δανειστές ζητούν την ρητή δέσμευση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΙΕ, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, του Ελληνικού, των ΕΛΠΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΤΕ. Αν η πρόταση γίνει δεκτή, θα προβλέπει αποδέσμευση 10,9 δισ. ευρώ από τον EFSF για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Εν κατακλείδι, και οι δύο συμφωνίες περιέχουν αρκετά σημεία που είναι επιβαρυντικά ως προς τους πολίτες με κυρίαρχη αυτή των δανειστών, οι οποίοι όντως ζητούν πολλά επαχθή μέτρα, ενώ πρώτα έχουν «στεγνώσει» την οικονομία του κράτους. Από την άλλη, η κυβέρνηση καθυστερεί πολύ στις διαπραγματεύσεις, διότι κάθε φορά πρέπει να έχει την έγκριση του κόμματος που την αντιπροσωπεύει στο μεγαλύτερο μέρος της και αυτό αποτελεί χάσιμο πολύτιμου χρόνου.