Ο Κρεγκ Ράιτ, ο άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι δημιούργησε το Bitcoin, κατηγορείται για απάτη αξίας 5 δισ. δολαρίων σε bitcoin από πρώην συνεργάτη του.
Ο Ράιτ, ο οποίος το 2016 ισχυρίστηκε ότι είναι ο δημιουργός του ψηφιακού νομίσματος bitcoin, με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο, φέρεται να πλαστογράφησε σειρά εγγράφων και υπογραφών για να διεκδικήσει κρυπτονομίσματα από τον συνεργάτη του Ντέιβ Κλέιμαν, ο οποίος πέθανε το 2013, σύμφωνα με μήνυση που κατέθεσε ο αδερφός του τελευταίου.
Η οικογένεια του Κλέιμαν υποστηρίζει ότι έχει τα δικαιώματα για περισσότερα από 1 εκατ. bitcoins και τεχνολογίες blockchain, τα οποία ο Κλέιμαν εξόρυξε και ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Ο Κρεγκ Ράιτ το 2016 ισχυρίστηκε ότι είναι ο δημιουργός του ψηφιακού νομίσματος bitcoin, με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο Όπως σημειώνουν, η αξία των περιουσιακών στοιχείων ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Φλόριντα στις 14 Φεβρουαρίου.
«Ο Κρεγκ πλαστογράφησε μία σειρά εγγράφων με σκοπό τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του Ντέιβ στον ίδιο και/ή σε εταιρείες που πρόσκεινται σε αυτόν» αναφέρουν οι δικηγόροι της οικογένειας του Κλέιμαν στη μήνυση. «Ο Κρεγκ άλλαξε τις ημερομηνίες σε αυτά τα έγγραφα και πλαστογράφησε την υπογραφή του Ντέιβ».
Ο Ράιτ, Αυστραλός που ζει στο Λονδίνο, δεν βρέθηκε για να σχολιάσει την μήνυση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει δικηγόρος που να αντιπροσωπεύει τον Ράιτ στην υπόθεση.
Σύμφωνα με δικαστική έκθεση, ο Ράιτ και ο Κλέιμαν είχαν δημιουργήσει την εταιρεία W&K Info Defense Research LLC, με έδρα τη Φλόριντα, το 2011 με επίκεντρο την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Το δίδυμο είχε επίσης συνεργαστεί στην ανάπτυξη του Bitcoin.
Οι δυο τους είχαν στον έλεγχό τους περίπου 1,1 εκατομμύρια Bitcoins, την περίοδο που πέθανε ο Κλέιμαν, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Είχαν καταπιστεύματα που δημιουργήθηκαν στη Σιγκαπούρη, στις Σεϋχέλλες και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Ράιτ, σε ανάρτηση σε μπλογκ το 2016 καθώς και σε συνεντεύξεις, είχε πει ότι ήταν ο βασικός δημιουργός του λογισμικού του Bitcoin, υπό το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο. Όταν αμφισβητήθηκαν αυτοί οι ισχυρισμοί, ο Ράιτ είπε ότι αποφάσισε να μην παρουσιάσει περαιτέρω στοιχεία για να αποδείξει ότι είναι ο εφευρέτης του κρυπτονομίσματος.
Πηγή: Bloomberg