Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Για καθυστερήσεις κατηγορεί την κυβέρνηση ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία

Για ολιγωρία κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ο νέος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων με ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό μετά από τη διακοπή λόγω Πάσχα και μετά από την εκλογή του στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, ο κ. Στάρμερ είπε ότι η κυβέρνηση «άργησε με την απαγόρευση κυκλοφορίας, άργησε με τα διαγνωστικά τεστ και άργησε να αποδεχθεί τις προσφορές παρασκευαστών για εξοπλισμό ατομικής προστασίας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, που αναπληρώνει τον υπό ανάρρωση Μπόρις Τζόνσον, απέρριψε την κατηγορία περί καθυστερήσεων, τονίζοντας ότι κάθε βήμα της κυβέρνησης έχει υπαγορευθεί από τους επιστημονικούς συμβούλους.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει ακόμα πιο σκληρά να καλύψει τις ανάγκες ιατρών και νοσηλευτών σε υλικά ατομικής προστασίας.

Ο υπηρεσιακός ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σερ Εντ Ντέιβι κάλεσε την κυβέρνηση να προγραμματίσει μια ανοιχτή δημόσια έρευνα για την αντίδραση της πολιτείας στον κορωνοϊό. Ο κ. Ράαμπ είπε ότι το θέμα δεν είναι του παρόντος, αν και σίγουρα θα υπάρχουν διδάγματα στο τέλος αυτής της κρίσης.

Ενημερώνοντας λίγο αργότερα το σώμα ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ προανήγγειλε ότι «τώρα που έχουμε φτάσει στην κορύφωση της πανδημίας και καθώς θα αρχίσουμε να μειώνουμε τα κρούσματα, η κυβέρνηση θα αναπτύξει ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα ιχνηλάτησης των επαφών» αποδεδειγμένων φορέων του κορωνοϊού, το οποίο θα συνδράμει και μία υπό ανάπτυξη εφαρμογή για έξυπνες κινητές συσκευές. Η κυβέρνηση πάντως εγκαλείται διότι εγκατέλειψε τη διενέργεια μαζικών διαγνωστικών ελέγχων και ιχνηλάτησης στα μέσα Μαρτίου.

Ο κ. Χάνκοκ επέμεινε, εξάλλου, ότι ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ που θα μπορούν να πραγματοποιούνται κάθε μέρα θα φτάσει τα 100.000 στο τέλος του μήνα, παρά το γεγονός ότι όπως είχε επισημάνει νωρίτερα ο κ. Στάρμερ χθες έγιναν μόνο 18.000 τεστ.

Ο Υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι σε καμία στιγμή η πανδημία δεν υπερέβη τη δυνατότητα διαχείρισης του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 3.000 διαθέσιμες κλίνες αυξημένης φροντίδας και 10.700 διαθέσιμοι αναπνευστήρες.

Η κοινοβουλευτική συνεδρίαση διεξάγεται μόνο με κάποιες δεκάδες βουλευτών να έχουν φυσική παρουσία στα έδρανα και με όσους είχαν μπει στη λίστα για να θέσουν ερώτημα να συμμετέχουν μέσω βιντεοσύνδεσης.

Οθόνες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της αίθουσας της Βουλής των Κοινοτήτων για την όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη διεξαγωγή των συνεδριάσεων.

Η διευθέτηση αυτή θα είναι σε ισχύ έως τουλάχιστον τις 12 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη: Στηρίζει τα μέτρα κατά της πανδημίας η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του ΣτΕ

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων