Για μίζες που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ με αποδέκτες πολιτικά πρόσωπα κάνει λόγο η δικογραφία της Novartis που έφτασε ήδη στη Βουλή. Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό στην υπόθεση εμπλέκονται, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ υπουργοί. Και για το λόγο αυτό η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν υπάρχουν αδικήματα, από ποιους, αν έχουν παραγραφεί και με ποιο τρόπο θα προχωρήσει η Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία περιέχονται τουλάχιστον 20 καταθέσεις τις οποίες έχουν συγκεντρώσει οι εισαγγελείς διαφθοράς. Μεταξύ αυτών και τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι άνοιξαν την έρευνα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.
Σύμφωνα με πληροφορίες:
- Τα 10 πολιτικά πρόσωπα (πρώην υπουργοί και πρωθυπουργοί) σύμφωνα με τους μάρτυρες πήραν σχεδόν 45-50 εκατομμύρια ευρώ.
- Συνολικά 30 πολιτικά και μη πρόσωπα (υπουργοί, πρωθυπουργοί, 4-5 γενικοί γραμματείς, μέλη επιτροπών, διοικητές δημοσίων οργανισμών, σύμβουλοι πολιτικών προσώπων κλπ) φέρονται να πήραν περί τα 60 εκατομμύρια σε μίζες.
- “Το μεγάλο πάρτι”, κατά την έκφραση μάρτυρα, “έγινε προ των μνημονίων”. Έτσι η μερίδα του λέοντος φέρεται να διατέθηκε, σύμφωνα με τη μαρτυρία του ενός προστατευόμενου μάρτυρα, για την αγορά των περίφημων εμβολίων γρίπης. Εκεί φέρεται να διατέθηκε για μίζες ποσό 40 εκατομμυρίων σε τρία πολιτικά πρόσωπα (δεν αφορά δηλαδή μόνο υπουργό).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι μάρτυρες έδωσαν και συμπληρωματικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει η γνώση των πληροφοριών που έθεσαν στις αρχές και τα οποία βέβαια θα εμπλουτιστούν και θα διασταυρωθούν στη συνέχεια από την έρευνα των εισαγγελιών διαφθοράς με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη και τους εισαγγελείς, Στ. Μανώλη και Χρ. Ντζούρα.
Διπλάσια Δαπάνη
Η έρευνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατέδειξε ένα τεράστιο πάρτι στο χώρο της υγείας και κυρίως στο χώρο του φαρμάκου. Από αυτή φαίνεται πως από το 2000 μέχρι το 2015 από όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες έχει προκληθεί ζημία στο δημόσιο που ξεπερνά τα 23 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τους χειρισμούς της Novartis η ζημιά το ίδιο χρονικό διάστημα υπολογίζεται σε τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.
Η ζημία προκύπτει από το γεγονός ότι για λόγους διαφθοράς ή αμέλειας από το 2000 και μετά η Ελλάδα δαπανούσε σε φαρμακευτική δαπάνη το διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Το όλο σκηνικό γινόταν μέσω:
- Της τιμολόγησης των φαρμάκων της Novartis.
- Την έγκριση των δικών της φαρμάκων για να μπουν στην αγορά και στα ασφαλιστικά ταμεία σε αντίθεση με τα φάρμακα άλλων εταιρειών που καθυστερούσαν να εγκριθούν.
- Την ταχύτερη αποζημίωση της Novartis από τα ασφαλιστικά Ταμεία, από ό,τι οι άλλες εταιρείες για τα δικά τους φάρμακα.
- Τα φάρμακα τα οποία δίδονταν με αυξημένες τιμές, αφορούσαν κυρίως τους τομείς της ογκολογίας και της οφθαλμολογίας.
Πηγή: Capital.gr