Όσοι ενοχλήθηκαν από το χθεσινό μας άρθρο χάνουν την ουσία. Εν μέσω συνθηκών κρίσης, καταβάλλεται μια σημαντική προσπάθεια για τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής. Οι λόγοι νομίζουμε δεν χρειάζεται να εξηγηθούν.
Η μια μετά την άλλη οι εταιρίες προβάλλουν το στοιχείο της ελληνικότητας στα προϊόντα τους, ενώ ακόμη και πολυεθνικές –για άλλους λόγους αυτές- που έχουν εδώ εργοστάσια, φροντίζουν να αναγράφουν στις συσκευασίες τους τη φράση : παράγεται στην Ελλάδα.
Δεν ενστερνιζόμαστε την άποψη ότι οι εταιρίες στην άκρη του μυαλού τους έχουν σώνει και καλά την παραπλάνηση του καταναλωτή. Αυτή η καχυποψία που ευκόλως απαντάται ανα την ελληνική επικράτεια δε βοηθά.
Το ζητούμενο για μας, είναι οι κανόνες του παιχνιδιού που θέτει κάθε φορά η πολιτεία και αν ακολούθως οι εταιρίες ελέγχονται συστηματικά για την τήρησή τους.
Πιστεύουμε, δε, ειδικά αυτήν την περίοδο πως όσοι έχουν αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες , πρέπει να προσεγγίζουν με ακρίβεια χειρουργού όλες τις περιστάσεις, γιατί όπως έχει φανεί, εκεί έξω, δεν θέλουν και πολύ να στάξουν φαρμάκι.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης είναι ένας καθηγητής με βαρύ βιογραφικό (αναζητήστε το). Και γνωρίζει πολύ καλά τα αγροτικά-διατροφικά θέματα. Κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιχειρήσει κανείς να τον παραπλανήσει στο γήπεδό του. Ναι ;
Αν και καταβάλει προσπάθειες να εξελιχθεί σε πολιτικό, δε μπορεί να ξεφύγει από τον «καθηγητή», ενώ το κοστούμι του «υπουργού» φαίνεται ξένο πάνω του…
‘Ενας καθηγητής έχει πιθανώς την άνεση να πηγαίνει σε όποια εκδήλωση επιθυμεί, να συμβουλεύει, να απευθύνει συστάσεις…Ένας υπουργός οφείλει (δεν οφείλει;) να είναι ενημερωμένος για την κάθε λεπτομέρεια, ειδικά αν πρόκειται να παραστεί σε επιχειρηματικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με ζητήματα που άπτονται του καταναλωτή, ενώ οι συστάσεις του αποκτούν άλλη διάσταση…
Όταν λοιπόν, λες ότι η απεικόνιση του σταχιού στο σήμα είναι παραπλανητική, τι μεταφράζει ο μέσος άνθρωπος στο μυαλό του;
«Μπάζει το πρότυπο ποιότητας των μυλωνάδων», «Βαφτίζουν ελληνικό το αλεύρι με κριτήριο τον τόπο άλεσης» , ήταν μερικοί από τους τίτλους που αναρτήθηκαν σε sites και μάλιστα αγροτικού περιεχομένου.
Με τον τρόπο και την ώρα που διατυπώθηκε, αυτομάτως ακύρωσε την προσπάθεια, την οποία κλήθηκε να χαιρετίσει και χαιρέτισε, και εκτέθηκε και ο ίδιος (πας όπου σε καλούν για να πας;)
Να το προσπεράσει ; Ε και βέβαια όχι! Ως υπουργός πιθανολογούμε ότι έχει πολλούς τρόπους και μέσα, άμεσα να περάσει το «μήνυμα», χωρίς να δημιουργηθούν παρερμηνείες που μπορεί να είναι κι επιζήμιες.
Γι’ αυτό κι είναι υπουργός- κι όχι εμείς-να μπορεί να διαχειρίζεται τα απρόσμενα, τις ατυχίες, να διαπραγματεύεται…
Η πολιτική της ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας είναι βαρύ φορτίο και χρειάζεται τη συνεργασία και τη συστράτευση όλων. Είναι, δε, στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων του Πρωθυπουργού, ο οποίος επί της ουσίας και «καθάρισε» για να λάβουν οι αγρότες την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και την εξισωτική αποζημίωση στην ώρα τους.
Υπό το πρίσμα αυτό, είναι να απορεί κανείς για την έλλειψη συνεργασίας που χαρακτηρίζει τη συγκατοίκηση Τσαυτάρη και Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος είναι αναπληρωτής υπουργός. Αναπληρωτής, αλλά δεν έκρινε σκόπιμο να τον έχει μαζί του ο υπουργός, όταν συνάντησε τον επικεφαλής της task force…
Όταν, δε, ο Χαρακόπουλος, έδωσε εντολή να γίνει οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος σε ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ και πρότεινε τα χρήματα που παίρνουν ως χρηματοδότηση να δοθούν σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών, το ποτήρι ξεχείλισε…
Το τελευταίο δίμηνο ο υπουργός έχει δώσει πάνω από 10 συνεντεύξεις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ως επί το πλείστον. Οι εξαγγελίες και οι ανακοινώσεις του, κατά βάση έχουν να κάνουν με χρήμα (αναμένεται να ανακοινώσει τώρα τη χορήγηση αγροτικών δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο…). Λεφτά που ούτως ή άλλως θα δίδονταν…
Ως προς τα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα; Τι να σας πούμε δεν ξέρουμε. Ο,τι τρέχει, όπως η μίσθωση γης σε νέους αγρότες ή για την ανάπτυξη μεγάλων επενδύσεων ή οι κοινωνικού χαρακτήρα (βλέπε διανομή σε απόρους) είναι δράσεις που είχαν δρομολογηθεί στην προ Τσαυτάρη εποχή…
Οι υπηρεσίες του υπουργείου, λένε οι κακές γλώσσες, είναι στα κάγκελα, οι αγρότες το ίδιο, ο Χαρακόπουλος τα «ακούει» απ’ όλους και ο κ. Τσαυτάρης θέλει να παραμείνει υπουργός. Έστω κι αν το κουτσομπολιό λέει ότι ο Μπένι (επιλογή του γαρ) δεν είναι ευχαριστημένος με το έργο (;) του…
ΥΓ1: Οι μυλωνάδες, δεν διαφημίζονται οπότε μη σκεφτείτε ότι έχουμε άλλα στο μυαλό μας…
ΥΓ2: Τι είπαμε ότι θέλουμε να καταστήσουμε την γεωργία; Πυλώνα ανάπτυξης; Mε ποιους;