Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Για ποια «ελκυστικότητα» μιλάτε κύριε Στουρνάρα;

Τελικά  ο κ. Στουρνάρας, ή μας δουλεύει ή κάνει μαύρο χιούμορ, με τα όσα είπε στη Βουλή περί ελκυστικότητας που έχει στους επενδυτές ο τομέας της  ενέργειας, επικαλούμενος και δίδοντας βαρύτητα σε  έρευνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Και τα είπε αυτά, τη στιγμή που οι παραγωγοί από συμβατικά καύσιμα είναι απλήρωτοι επί τρίμηνο, οι παραγωγοί από ΑΠΕ επί εξάμηνο, μπαίνουν «έκτακτες»  εισφορές στον τζίρο των επιχειρήσεων, «ειδικός φόρος  χαράτσι» στο φυσικό αέριο. Οπότε,   μπορεί κανείς να μιλάει για προσέλκυση επενδυτών στην ενέργεια;

Θέλουμε λοιπόν να δούμε τι θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών,  σε ελάχιστο διάστημα από τώρα, όταν λόγω συναρμοδιότητας θα κληθεί να βρει λύσεις για  τα τεράστια ελλείμματα της συνολικής αγοράς ηλεκτρισμού,  να βρει λύσεις για το ταμειακό έλλειμμα της προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ,  για τα  ταμειακά ελλείμματα που προκαλούν στη ΔΕΗ οι απλήρωτοι λογαριασμοί ηλεκτρικού. Και να δούμε τι θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών, όταν βγουν οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις που θα δικαιώνουν τους παραγωγούς ΑΠΕ για το «χαράτσι» επί του τζίρου, το οποίο τους επιβλήθηκε από πέρσι το καλοκαίρι.

Το μόνο που έχουμε να πούμε στον κ. Στουρνάρα, είναι ότι από τον Απρίλιο και μετά,  επενδύσεις  πολλών δις. ευρώ που έγιναν από τους ιδιώτες και τη ΔΕΗ στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, θα υπολειτουργούν, λόγω της μεγάλης διείσδυσης των φωτοβολταϊκών. Και  ότι το σύστημα θα χρειαστεί   παραγωγική επένδυση σε νέα ισχύ, μόνο αφού περάσουν αρκετά χρόνια, μια και η ζήτηση δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ενώ οι ΑΠΕ υποκαθιστούν συμβατική παραγωγή.

Aντί λοιπόν να μιλάει περί επενδύσεων στην ενέργειας, ας κοιτάξει να κάνει καμιά διαρθρωτική αλλαγή, μήπως και  γίνουν άλλες επενδύσεις που προσφέρουν θέσεις εργασίας και  αυξάνουν την ζήτηση ηλεκτρισμού.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων