Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Για συνομωσία δολοφονίας του προέδρου της Βενεζουέλας κατηγορείται η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός 

Για συνομωσία με σκοπό τη δολοφονία του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, κατηγορείται η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

Η εισαγγελία του Καράκας ανακοίνωσε την άσκηση ποινικής δίωξης της πολιτικού που είναι ορκισμένη εχθρός του πρώην καθεστώτος Τσάβες, το οποίο σήμερα συνεχίζει ο Μαδούρο.

Αυτό που αφήνεται να εννοηθεί από τον υπεύθυνο για την υπόθεση εισαγγελέα, είναι ότι πιθανόν η συνωμοσία να υποκινήθηκε από ξένα κέντρα, ενώ σημείωσε πως οι ποινές για συνωμότες εναντίων του καθεστώτος είτε εντός, είτε εκτός χώρας θα είναι από 8 έως 16 χρόνια ποινή φυλάκισης.

Από τη μεριά της η Ματσάδο, ηγέτιδα της αντιπολίτευσης αλλά και πρωτοπόρος των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης τον φετινό Ιανουάριο, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και τις χαρακτήρισε «ασυνάρτητες» αλλά και ως προσπάθειες για να «φιμωθεί» η ίδια και να αποπροσανατολιστεί ο λαός της Βενεζουέλας από την «επιδεινούμενη οικονομική κρίση».

Τα ευρωπαικά media συνδέουν άρρητα το γεγονός της ποινικής δίωξης της Ματσάδο με το γεγονός ότι ο πολιτικός Λεοπόλδο Λόπεζ, με τον οποίο η ίδια συνεργαζόταν στις διαδηλώσεις, βρίσκεται ήδη στη φυλακή από τον Φεβρουάριο. Το έμμεσο μήνυμα είναι ότι ίσως όντως επιχειρείται φίμωση ενάντια στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης. Όμως τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Η αντιπολίτευση έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για συνεργασία με την κυβέρνηση και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αλλά και για τη στήριξή της από επιχειρηματικά κυρίως αμερικανικά συμφέροντα. Παράλληλα στο παρελθόν, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν αποτελέσει πεδίο δράσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ιδιαίτερα σε καθεστώτα εχθρικά προς τις ΗΠΑ, όπως αυτό της Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση Τσάβες ωστόσο είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν από τους επικριτές της πολλές φορές για αυταρχικές πρακτικές.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από euronews.com

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων