Ελάχιστοι μέσα στη ΔΕΗ πιστεύουν ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα αποδεχτεί τις προτάσεις της ΔΕΗ, για αυξήσεις μέχρι και 48% στα τιμολόγια και μάλιστα στα οικιακά. Ασχέτως του αν η ΡΑΕ αποφασίζει ή όχι, οι θέσεις της ως Αρχή, είναι δεδομένες για την ανορθολογική λειτουργία της ΔΕΗ (για να χρησιμοποιήσουμε την πλέον ήπια έκφραση). Έχουν περιγραφεί μάλιστα σε αποφάσεις της για προσωρινές τιμολογήσεις, όπως στις περιπτώσεις του Αλουμίνιου και της ΛΑΡΚΟ.
Το θέμα είναι ότι από την 1η Ιουλίου και μετά, ούτε και το υπουργείο θα αποφασίζει για τα τιμολόγια, με τα οποία θα επιβαρύνονται οι καταναλωτές. Θα υπάρξει δηλαδή πλήρης απελευθέρωση της αγοράς, οπότε θεωρητικά ο κάθε καταναλωτής, θα μπορεί να επιλέξει τον προμηθευτή του.
Που θα τον βρει όμως, όταν μετά το φιάσκο της Εnerga και της Hellas Power, η ΔΕΗ συνεχίζει να ελέγχει το 97% της αγοράς; Άρα και μετά την απελευθέρωση, το μονοπώλιο της ΔΕΗ θα παραμένει ζωντανό και ισχυρό. Έστω και αν η εταιρεία του μονοπωλίου, θα συνεχίζει να βουλιάζει από τις τεράστιες υποχρεώσεις της άνω των 10 δις. Ευρώ, τον αριθμό των μισθοδοτούμενων, τα αποτελέσματα επιλογών του παρελθόντος, που τις ποιο πολλές φορές ελήφθησαν με αποφάσεις του βασικού μετόχου ή πιέσεις του συνδικάτου.
Η θλιβερή εικόνα συμπληρώνεται με τις παρατηρήσεις στην έκθεση για το 9μηνο, σύμφωνα με τις οποίες «το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας υπερβαίνουν το σύνολο του βραχυπρόθεσμου ενεργητικού κατά το ποσό των Ευρώ 822 εκατ. και Ευρώ 834 εκατ. περίπου, αντίστοιχα. Έτσι, ενδέχεται ο Όμιλος και η Μητρική Εταιρεία να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν μέρος των συμβατικών τους υποχρεώσεων εφόσον δεν προχωρήσει η άμεση αναχρηματοδότηση των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεών τους».
Μοναδική ελπίδα για τη σωτηρία της ΔΕΗ αλλά και των καταναλωτών, είναι η επιχείρηση να μπει σε άλλη τροχιά. Όχι ανάπτυξης, αλλά συμμαζέματος και νοικοκυρέματος. Εδώ νομίζουμε ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η μελέτη που παραγγέλνει η ΡΑΕ για σύγκριση του κόστους της ΔΕΗ, με το κόστος αντίστοιχων επιχειρήσεων στην ΕΕ. Έτσι θα υπάρχει μέτρο σύγκρισης και η επίκληση από τους «Δεητζήδες» επιχειρημάτων περί υψηλού κόστους για αυξήσεις τιμολογίων, πλέον δεν θα έχουν τόπο.