Επενδύσεις, οικονομία, ομογένεια, ασφάλεια, περιφερειακές εξελίξεις και ενέργεια, είναι οι τομείς που θα τεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ, με ανώτατους και ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, επενδυτές, επιχειρηματίες και μέλη της ελληνικής ομογένειας και οι οποίες θα κορυφωθούν με τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Τρίτη στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, κατόπιν πρόσκλησης του Αμερικανού προέδρου, χαρακτηρίζεται «υψηλού ενδιαφέροντος», τόσο για τα συμφέροντα της χώρας, όσο και της ευρύτερης περιοχής και «επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας».
Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού σε Ουάσιγκτον και Σικάγο
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα φτάσει αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Σικάγο, από όπου θα ξεκινήσει το πρόγραμμά του με διαρκείς συναντήσεις και επαφές όλο το Σαββατοκύριακο, τόσο με τους φορείς και τις οργανώσεις της ομογένειας, καθώς επίσης και με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο κ. Τσίπρας θα έχει, ακόμα, τη δυνατότητα να συνομιλήσει με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου που εδρεύουν στο Σικάγο.
Τη Δευτέρα, θα συναντήσει τις αρχές της πόλης και της πολιτείας: Τον δήμαρχο του Σικάγο Rahm Emmanuel και τον κυβερνήτη του Ιλινόι Bruce Rauner. Επιπλέον, το πρωί της ίδιας ημέρας, θα απευθύνει ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs, με αντικείμενο -όπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος του Συμβουλίου- την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί το απόγευμα της Δευτέρας στην Ουάσιγκτον, όπου και θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Την Τρίτη (17/10) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ενώ θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Πενς την επόμενη μέρα το πρωί, πριν από την αναχώρησή του το βράδυ με προορισμό τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής (19 και 20 Οκτωβρίου).
Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με επενδυτές και επιχειρηματίες, τους φορείς και τους εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ, τέλος, το μεσημέρι της Τετάρτης, θα απευθύνει ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings.
Η ατζέντα των επαφών
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται τα θέματα:
- Της οικονομίας, με έμφαση στις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση
- Της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.
- Των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον
- Της ενέργειας, δεδομένης της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό
Κρίσιμο στοιχείο της επίσκεψης είναι και η αναβάθμιση των σχέσεων της Αθήνας με την ομογένεια. Η πολυπληθής κοινότητα των Ελλήνων της Αμερικής στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και ο ρόλος της στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα είναι καθοριστικός.
«Επιβεβαίωση του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας»
Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν εν όψει του ταξιδιού του Πρωθυπουργού, ότι η επίσκεψή του στις ΗΠΑ και η συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο «επιβεβαιώνει εμφατικά τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας». Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν πως «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα στην οικονομία και βαδίζει -με σταθερά βήματα και, παράλληλα, με έμφαση στην κοινωνική μέριμνα- έξω από τη μνημονιακή περιπέτεια».
Την ίδια στιγμή, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, με λόγο και ισχυρή παρουσία στις περιφερειακές και παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις. Όπως επισημαίνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, σε αυτό το πλαίσιο ότι η πρόοδος της χώρας στα ζητήματα της οικονομίας, που σημειώνεται «με σταθερά βήματα και σχέδιο», συμβαδίζει «με τη σημαντική αναβάθμιση και της διπλωματικής της παρουσίας». «Η χώρα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο σημαντικών διεθνών εξελίξεων και ο λόγος της μετράει και αναγνωρίζεται πλέον καθολικά ο ρόλος της ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας αλλά και της ευημερίας μιας ιδιαίτερα κρίσιμης περιοχής όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά παγκοσμίως» παρατηρούν οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.
Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν, «η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση του προέδρου Τράμπ, αποτελεί ακόμα ένα κρίσιμο σταθμό στην πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική της χώρας.