Τελικά το επικρατέστερο σενάριο για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών είναι η 7η Ιουλίου. Το βράδυ της Κυριακής, μετά το κλείσιμο της κάλπης για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο προεδρικό Μέγαρο και θα ενημερώσει επισήμως τον Προκόπη Παυλόπουλο για το αίτημά του να διαλυθεί η Βουλή.
Στον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούνται νυχθημερόν συσκέψεις για τα αίτια της βαριάς ήττας αλλά και για να δουν ποια Κυριακή τους συμφέρει περισσότερο να κάνουν τις εκλογές.
Για την διαφαινόμενη αλλαγή από την 30η Ιουνίου στις 7 Ιουλίου προβάλλεται ως αιτιολογία το γεγονός ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 2 Ιουλίου και άρα τα σχολεία είναι ελεύθερα να χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ο οποίος τον ενημέρωσε για το πρόγραμμα.
Πάντως, αρκετοί εκτιμούν ότι η πραγματική αιτία πίσω από την καθυστέρηση είναι η επιδίωξη να υπάρξει περισσότερος χρόνος για προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπάρχουν αρκετές εισηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Επιπλέον, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκμεταλλευόμενοι το ευρύ περιθώριο που αφήνει στις εκάστοτε κυβερνήσεις το συνταγματικό έθιμο επισημαίνουν ότι η μόνη αλλαγή που θα υπάρξει είναι ο ορισμός υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών αντί του διορισμού υπηρεσιακού πρωθυπουργού και κυβέρνησης όπως προβλέπει το αυστηρό γράμμα του καταστατικού χάρτη.
Όπως διευκρινίζουν πηγές του Μαξίμου σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα, «κατά συνταγματικό έθιμο αλλάζει ο υπουργός Εσωτερικών» σημειώνοντας ότι δεν προβλέπεται η παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και κατ’ επέκταση ο διορισμός υπηρεσιακού πρωθυπουργού.
Οι ίδιες πηγές προκειμένου να στηρίξουν την απόφασή τους εξηγούν πως «μια φόρα μόνο ορίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση λόγω πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Το Σεπτέμβριο του 2015. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχε περάσει ένας χρόνος από την προηγούμενη διάλυση, και απαγορευόταν να διαλυθεί με πρόταση της κυβέρνησης η Βουλή. Ο μόνος τρόπος τότε να πάμε σε εκλογές ήταν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός».
Το τυπικό γράμμα του Συντάγματος προβλέπει πως η μόνη περίπτωση που δεν διορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός είναι όταν ο εκλεγμένος πρωθυπουργός επικαλείται εθνικούς λόγους για την προκήρυξη εκλογών.