Σε εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ, προχώρησε η υφυπουργός, Αλεξάνδρα Σδούκου, τονίζοντας ότι τα τελικά μεγέθη θα προκύψουν στις αρχές Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι το βασικό σχέδιο αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης ανακοινώθηκε εχθές από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του ΥΠΕΝ Θ. Σκυλακάκη και Αλ. Σδούκου να προχωρά στη εξειδίκευση των μέτρων σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το πρωί με την συμμετοχή και του Ειδικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας. Νίκο Τσάφο.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Υφυπουργός, το ΥΠΕΝ αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στη νομοθέτηση της έκτακτης ειδικής εισφοράς ανά θερμική μεγαβατώρα στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αερίου. Η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας ενώ η εφαρμογή του μέτρου θα αφορά το δίμηνο Ιούλιο-Αύγουστο. Το ύψος της εισφοράς θα υπολογιστεί σε δεύτερο χρόνο και αφότου προκύψουν τα απαιτούμενα στοιχεία ως προς το ύψος των υπερεσόδων που θα τύχουν και της έκτακτης εισφοράς.
Το δεύτερο μέτρο αφορά την χορήγηση επιδοτήσεων με τους πόρους να προκύπτουν από την εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς και θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αρχικά οι επιδοτήσεις θα αφορούν μόνο τον μήνα Αύγουστο και τα κυμαινόμενα τιμολόγια δηλαδή τα «πράσινα» και τα «κίτρινα» τιμολόγια στους οικιακούς καταναλωτές. Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι η επιδότηση θα δοθεί οριζόντια στα νοικοκυριά και με όριο κατανάλωσης στις 500 κιλοβατώρες. Η περαιτέρω εξειδίκευση του μέτρου αναμένεται να γίνει αμέσως μετά την ανακοίνωση των χρεώσεων των «πράσινων» τιμολογίων, ωστόσο, όπως ανέφερε ο Υπουργός ΠΕΝ, ο στόχος είναι να διαμοιραστεί το όφελος από τα «υπερέσοδα» σε όλους τους καταναλωτές.
Το τρίτο σκέλος της λύσης αφορά στην μόνιμη θέσπιση ενός μηχανισμού ανάκτησης των κερδών σε συνέχεια των προβλέψεων της πρόσφατης Οδηγίας της ΕΕ 1711/2024 όπου και περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο μέτρο ως μέρος ενός ευρύτερου πλέγματος μέτρων αντιμετώπισης κρίσεων. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα στην νομοθέτηση του εν λόγω μηχανισμού με μια ορισμένη αυτοτέλεια ως προς το υπόλοιπο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης, ώστε να εφαρμόζεται κάθε φορά που παρατηρούνται «υπερέσοδα» των παραγωγών στην αγορά. «Υιοθετούμε άμεσα με νομοθετική ρύθμιση την εν λόγω διάταξη ώστε να έχουμε την δυνατότητα σε περιπτώσεις που συντρέχουν προϋποθέσεις και σε συνεννόηση με την Κομισιόν να μπορούμε να εφαρμόζουμε ένα τέτοιο μηχανισμό ανάκτησης των κερδών των ηλεκτροπαραγωγών», ανέφερε σχετικά η κα. Σδούκου. Η Οδηγία της ΕΕ προβλέπει συγκεκριμένα υπό ποιες προϋποθέσεις δύναται να εφαρμοστούν τα έκτακτα μέτρα, συνθήκες που όπως διευκρίνισε, η κα Σδούκου, δεν συντρέχουν τώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με την ειδική νομοθέτηση του μηχανισμού στόχο έχει να διατηρεί μια ορισμένη ευελιξία ως προς την εφαρμογή του που βέβαια σε κάθε περίπτωση θα απαιτήσει το «πράσινο φως» της Κομισιόν.