Ούτε «μετεκλογικά παζάρια» ούτε ψήφο ανοχής. Αυτή είναι η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη στα σενάρια της επόμενης ημέρας, όπως προκύπτει από συνεντεύξεις του που παραχώρησε σήμερα (στις ιστοσελίδες tvxs.gr. και news247.gr.).
Συγκεκριμένα, «το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να συμμετέχει σε καμία προσπάθεια δημιουργίας κυβέρνησης μετεκλογικά, όταν ο χρόνος δεν επιτρέπει καμία σοβαρή πολιτική συζήτηση, αλλά μόνο ένα αλισβερίσι Yπουργείων». Κατά συνέπεια, το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη ρήξη «δεν πρόκειται να συμμετάσχει στα μετεκλογικά παζάρια τους, ούτε να δώσει καμία ψήφο ανοχής».
Όσον αφορά τις διερευνητικές εντολές ειδικότερα, ο επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού εκτιμά ότι ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης «θα παραδώσει τη σκυτάλη στον κ. Τσίπρα», ο δε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία «δεν θα έχει τα νούμερα και θα πάμε κατευθείαν στις δεύτερες κάλπες».
‘Αλλωστε, συνέχισε, «αν ανατρέξει κανείς στα πιο σημαντικά νομοσχέδια της τελευταίας τετραετίας, θα ανακαλύψει ότι οι ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα μνημονιακά κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι λίγες. Αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν είναι πρόθυμοι να έρθουν σε ρήξη με τις προσταγές των Βρυξελλών και των ολιγαρχών που υπηρετούν τυφλά για πάνω από μια δεκαετία, τότε η συγκυβέρνηση ανάμεσα και στους τρεις τους φαντάζει σχεδόν προδιαγεγραμμένη».
Και, όπως δήλωσε σε άλλο σημείο, «το ιδανικό για τον κ. Τσίπρα, είναι να μην υπάρχει ΜέΡΑ25, όπως, επίσης, για τον κ. Μητσοτάκη». Ενώ επανέλαβε πως «το 2015 υπήρχε ένα σχέδιο ρήξης, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας καταπάτησε. Προδίδοντας το 62% του λαού μας που ψήφισε ‘όχι’ στο μεγαλειώδες δημοψήφισμα του Ιουλίου ‘15». Ενώ σήμερα, συνέχισε, ο κ. Μητσοτάκης απαιτεί από τον κ. Τσίπρα να αποποιηθεί πλήρως του κοινού εγχειρήματος του Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015».
Για το σχέδιο «Δήμητρα» αναγνώρισε ότι η επίθεση Μητσοτάκη κατ’ ουσίαν στοχεύει στο ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, «το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 είναι απολύτως συμβατό με την ευρωζώνη και δεν αποσκοπεί στην έξοδο της χώρας από το ευρώ». Πάντως, διευκρίνισε, «εμείς δεν αποκλείουμε την περίπτωση εξόδου από το ευρώ, γιατί τα νομίσματα έρχονται και παρέρχονται και στις καλύτερες χώρες του κόσμου». «Σε κάθε περίπτωση, είναι λύση τελευταίας καταφυγής», προσέθεσε.
Για τη νομοθετική διάταξη όσον αφορά το κόμμα Κασιδιάρη, χαρακτήρισε «μεγάλη ανοησία» το να απαγορεύεις το κόμμα αυτού που «ακρωτηριάζει τη δημοκρατία», με μέτρο που ακρωτηριάζει τη δημοκρατία. «Καμία νομοθετική παρέμβαση», είναι η άποψη του Γ. Βαρουφάκη, υπογραμμίζοντας στο εν λόγω σημείο μία ακόμη διαφορετική προσέγγιση με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στα ελληνοτουρκικά, ανέφερε πως η τουρκική άρχουσα τάξη χρειάζεται πάντα εντάσεις στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, για να μπορεί να συγκρατεί εσωτερικούς κραδασμούς. Και, προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, παίρνοντας θέση κατά των διμερών συζητήσεων με την ‘Αγκυρα. Αντιπρότεινε δε, διεθνή περιφερειακή διάσκεψη της Μεσογείου, με θέμα τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων. Στην Ουκρανία, τέλος, προέβλεψε «μόνιμο πόλεμο».