Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Γιάννη, μην παραδώσεις κι εσύ το μπαζούκας

Τα ρεπορτάζ που ακολούθησαν το Eurogroup της Δευτέρας όπου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε από το ΔΝΤ και το Eurogroup λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη με τον περιβόητο πολλαπλασιαστή που έριξε στα τάρταρα την ελληνική οικονομία, δείχνουν δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι η Ελλάδα δεν κατέθεσε αίτημα επαναξιολόγησης των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών.

Δεύτερον, ότι το Eurogroup έδειξε πως δεν έχει πρόθεση να ασχοληθεί με το θέμα, με εξαίρεση τον επίτροπο Ολι Ρεν που επιφυλάχθηκε να εξετάσει τo ζήτημα των πολλαπλασιαστών. Σε δεύτερη φάση, αν χρειαστεί, θα στείλει το θέμα στην τρόικα και το ΔΝΤ.

Τρίτον, ο νέος πρόεδρος του Εurogroup Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ φαίνεται ότι θα τηρήσει μια καθαρά τεχνοκρατική στάση στην ελληνική υπόθεση, στηριζόμενος στο δόγμα «αποφάσεις βάση των δεδομένων και τίποτα ενδιάμεσο». Αυτό, είναι και κακό και καλό, αφού με κάθε αστοχία του ελληνικού προγράμματος θα παγώνει τις δόσεις και θα ενεργοποιεί ρήτρες, από την άλλη όμως, αν του τρίψουμε στη μούρη, μία στιβαρή και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία στηριζόμενοι στην γκάφα (;) του ΔΝΤ και όχι μόνο, τότε, μπορεί να καταφέρουμε κάτι σημαντικό.

Τέταρτον, οργίασαν οι πληροφορίες για επικείμενη άτυπη ανταλλαγή της μείωσης του ΦΠΑ για την εστίαση από το 23% στο 19%.

Συμπέρασμα: Το Εurogroup τρέμει μια πολιτική, αλλά και τεχνική, εμπλοκή με το θέμα του πολλαπλασιαστή, γιατί απλά δεν θα μπορέσει να το διαχειριστεί, καθώς φαίνεται πως θα οδηγήσει στην επαναξιολόγηση των στοιχείων της περιόδου 2010-2013 και στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου 3.

Πρόταση: Κύριε υπουργέ, το λάθος του ΔΝΤ πρέπει να τεκμηριωθεί επιστημονικά, πολιτικά και νομικά. Το ελληνικό επιχείρημα πρέπει να είναι στιβαρό και ρωμαλέο, διότι –εφόσον εσείς και η κυβέρνησή σας το κρίνει- μπορεί να αποτελεί μπαζούκας. Διαβάσαμε και την επιχειρηματολογία της κας Ξαφά που δεν μας έπεισε, όπως και του Μπλανσάρ… Πάντως, αν διαπιστώσετε ότι πρόκειται για μπαζούκας, μην κάψετε το επιχείρημα μόνο για την διόρθωση του ΦΠΑ σε ένα κλάδο. Κάτι τέτοιο θα ήταν ασυγχώρητη βλακεία. Μην παραδώσετε το μπαζούκας όπως έκαναν οι άλλοι. Από την άλλη, αν υπάρχει πολιτική βούληση και μπαζούκας να μην είναι, μήπως αξίζει τον κόπο, να πείσετε τους άλλους ότι είναι; Εσείς ξέρετε…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων