Ο Γιάννης Αλαφούζος ήταν οπαδός του Παναθηναϊκού πολύ πριν γίνει πρόεδρος και πιθανόν να του ήταν πιο εύκολο να απολαμβάνει να βλέπει την ποδοσφαιρική του ομάδα τότε.
Σε κάτι περισσότερο από μια δεκαετία από τότε που ανέλαβε την ευθύνη, ο 66χρονος όχι μόνο έχει βαλθεί να οδηγήσει τον σύλλογο της Αθήνας μακριά από τη χρεοκοπία και πίσω σε παλιές δόξες, αλλά και να βάλει στο στόχαστρο το ελληνικό ποδόσφαιρο για τη διαφθορά, τα στημένα παιχνίδια και τη βία των οπαδών.
Τώρα φοβάται ότι η άνοδος της Saudi Pro League μπορεί να έχει επιπτώσεις και στα μικρότερα ευρωπαϊκά έθνη, με περισσότερα χρήματα να μπαίνουν στις τσέπες των μεγαλύτερων συλλόγων της ηπείρου.
“Θα βλάψει περαιτέρω το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και θα απομονώσει ακόμη περισσότερο τις μικρότερες χώρες από το mainstream”, λέει ο Αλαφούζος στο BBC Sport.
“Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο [η διοργάνωση] είναι το μόνο μέσο για να συμμετέχουν οι ελληνικοί σύλλογοι στη μεγαλύτερη δεξαμενή εσόδων που έχει η Ευρώπη”.
Ωστόσο, η ελληνική συμμετοχή στην ελίτ της Ευρώπης γίνεται όλο και πιο σπάνια. Πριν από είκοσι χρόνια, τρεις σύλλογοι έφτασαν στη φάση των ομίλων του Champions League, αλλά αυτή θα είναι η τρίτη διαδοχική σεζόν με κανέναν.
Η ελληνική πρώτη κατηγορία (Σούπερ Λίγκα) έχει υποχωρήσει από την έκτη θέση στην κατάταξη των συντελεστών της Uefa το 2002 στη 19η θέση φέτος, και ο Αλαφούζος λέει ότι τα προβλήματα εντός και εκτός γηπέδων οφείλονται στη διαφθορά που έχει παρεισφρήσει στο ποδόσφαιρο τα τελευταία 30 χρόνια.
Χάσαμε χορηγούς, χάσαμε έσοδα, γιατί κανείς δεν ενδιαφερόταν”, εξηγεί ο Αλαφούζος.
“Υπήρχε βία, γιατί η διαφθορά οδηγεί στη βία – αυξάνει τη βία. Δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο έχουμε χουλιγκανισμό, αλλά όταν μια μερίδα οπαδών αισθάνεται ότι τους κλέβουν τα παιχνίδια, γίνονται βίαιοι και αυτό έχει ακόμη πιο αρνητικό αντίκτυπο. Είναι ένας φαύλος κύκλος.
“Η διαφθορά έχει επίσης ως αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες παίκτες να φεύγουν στο εξωτερικό. Αν πιστεύουν ότι τα παιχνίδια είναι αλλοιωμένα εδώ, το μέλλον τους είναι πολύ περιορισμένο”.
Αντιμετώπιση της βίας και της διαφθοράς
Έχουν διεξαχθεί έρευνες για καταγγελίες περί στημένων αγώνων και βίαιες επιθέσεις σε διαιτητές και αξιωματούχους αγώνων – ένας είδε τον φούρνο του να βομβαρδίζεται, ενώ το 2018 ένας άλλος σύρθηκε έξω από ένα αυτοκίνητο και ξυλοκοπήθηκε. Οι συνάδελφοί του στο πρωτάθλημα προχώρησαν σε απεργία.
Ο πρώην μέσος της Μπέρμιγχαμ Σίτι και της Γουίγκαν Αθλέτικ, Ολιβιέ Καπό, χαρακτήρισε το ελληνικό ποδόσφαιρο “απόλυτη μαφία” και ισχυρίστηκε ότι τον πλησίασαν για να πάρει κόκκινη κάρτα κατά τη διάρκεια της σεζόν 2013-14.
Μια έκθεση του 2015 ισχυρίστηκε ότι τα βασικά πρόσωπα του ποδοσφαίρου ήταν μέρος μιας εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε “απάτη, απόπειρα εγκληματικής εκβίασης και διαφθορά”, αλλά έξι χρόνια αργότερα 28 άτομα αθωώθηκαν από όλες τις κατηγορίες.
Η UEFA, η διοικητική αρχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, έχει προσπαθήσει να συνεργαστεί με τις αρχές για να βελτιώσει την κατάσταση και ο Αλαφούζος ελπίζει ότι τα πράγματα είναι σε ανοδική πορεία, εν μέρει χάρη στην εισαγωγή των βοηθών διαιτητών με βίντεο (VAR).
“Το καλύτερο μέσο για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η διαφάνεια”, εξηγεί. “[Με] το VAR αλλά και τα ψηφιακά μέσα, ο κόσμος μπορεί να παρακολουθεί τα πράγματα πιο καθαρά και να βλέπει περισσότερα πράγματα.
“Τώρα γίνεται σταδιακά πιο δύσκολο, επειδή όλοι μπορούν να δουν τι συμβαίνει”.
Η βία παραμένει ένα ζήτημα
Τον Αύγουστο ένας οπαδός της ΑΕΚ μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου πριν από έναν προκριματικό αγώνα για το Champions League με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Προηγήθηκε μια άλλη θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι έξω από το γήπεδο της ΠΑΕ Άρης τον Φεβρουάριο του 2022.
Μετά το περιστατικό του περασμένου μήνα υπήρξε συνάντηση υπό την ηγεσία της κυβέρνησης μεταξύ των αξιωματούχων των τεσσάρων μεγάλων συλλόγων της Ελλάδας – Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός – και του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των λεσχών φιλάθλων εκτός από μία ανά ομάδα και παραχώρησε πρόσθετες εξουσίες στην αστυνομία, προσθέτοντας ότι δεν ήθελε να “ενεργοποιήσει το τελευταίο μέτρο” του αποκλεισμού των συλλόγων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
“Αν η κυβέρνηση και η αστυνομία δεν κάνουν καλύτερη δουλειά και δεν εφαρμόσουν το νόμο, τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν”, λέει ο Αλαφούζος.
“Τούτου λεχθέντος, το γεγονός ότι συζητείται και ήταν εκεί ο πρόεδρος της UΕFA και ο πρωθυπουργός, αναπόφευκτα αυτό είναι κάτι θετικό”.
Ο Παναθηναϊκός σε άνοδο;
Ο Αλαφούζος έχει όντως λόγους να αισθάνεται θετικά από πλευράς Παναθηναϊκού και επίσης αισθάνεται ότι το πρωτάθλημα γίνεται πιο ανταγωνιστικό.
Η ομάδα του κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας τo 2022 και έμεινε πίσω στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος μετά από 13 χρόνια από την ΑΕΚ – μια σπάνια παράκαμψη από την κυριαρχία του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει κατακτήσει όλα τα πρωταθλήματα εκτός από πέντε αυτόν τον αιώνα.
Την επόμενη εβδομάδα, και οι τρεις παίζουν στο Europa League – η ΑΕΚ επισκέπτεται την Μπράιτον, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Φράιμπουργκ στον όμιλο της Γουέστ Χαμ και ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τη Βιγιαρεάλ στον πρώτο του αγώνα στη φάση των ομίλων μετά από έξι χρόνια, το παρήγορο αποτέλεσμα για την οριακή απώλεια της επιστροφής στο Champions League για πρώτη φορά από το 2010.
Η δευτεραθλήτρια Ευρώπης του 1971 απέκλεισε τη Μαρσέιγ, αλλά έπεσε στο τελευταίο εμπόδιο των πλέι-οφ από την Μπράγκα, με περισσότερους από 61.000 να δίνουν το παρών στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας για το δεύτερο παιχνίδι.
Ο Παναθηναϊκός έχει βρεθεί στο χείλος του γκρεμού και πάλι πίσω από τον τελευταίο του τίτλο στο πρωτάθλημα το 2010, ενώ το 2018 αποκλείστηκε για τρία χρόνια από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις επειδή δεν κατάφερε να πληρώσει τα χρέη του.
Ο Αλαφούζος ήρθε το 2012 για να προωθήσει ένα σχέδιο όπου οι οπαδοί θα αναλάμβαναν την πλειοψηφία της ιδιοκτησίας του συλλόγου, μετά τη μαζική παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου εν μέσω ταραχών και οικονομικών προβλημάτων.
“Από τότε που ήμουν οπαδός πίστευα ακράδαντα ότι ένας σύλλογος δεν μπορεί να ανήκει σε ένα άτομο, ότι ένας σύλλογος πρέπει να ανήκει στους οπαδούς του”, εξηγεί.
“Έκανα κάποια έρευνα – διαπιστώσαμε ότι από τα 11 εκατομμύρια Έλληνες, τα δύο εκατομμύρια είναι οπαδοί του Παναθηναϊκού και από αυτούς οι 100.000 είναι σκληροπυρηνικοί και θα ήταν διατεθειμένοι να ξοδέψουν συνολικά 500 ευρώ για την ομάδα τους- εισιτήρια, φανέλες, δωρεές, τα πάντα”.
Δημιουργήθηκε μια συμμαχία, δίνοντας την ευκαιρία στους φιλάθλους να συνεισφέρουν με το να γίνουν μέλη, αλλά μόνο ένα μέρος από τους περισσότερους από 60.000 που αναμένονται δεσμεύτηκαν στο πρόγραμμα.
“Αυτό συνέπεσε και με πολύ σοβαρά προβλήματα στην ελληνική οικονομία που οδήγησαν στην ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας”, λέει ο Αλαφούζος.
“Ήταν μια τρομερή περίοδος, οπότε δεν λειτούργησε και σε εκείνη τη φάση. Kανείς άλλος δεν ήταν πρόθυμος να αναλάβει τον Παναθηναϊκό. Είχα την επιλογή να αφήσω την ομάδα να χρεοκοπήσει και να ξεκινήσω από την αρχή – αποφασίσαμε να μην ακολουθήσουμε αυτόν τον καταστροφικό δρόμο και δώσαμε έναν πολύ σκληρό αγώνα.
“Κάποια στιγμή παραλίγο να τα παρατήσω και να πω ότι θέλω να φύγω, ελπίζοντας ότι κάποιος άλλος θα αναλάμβανε, αλλά δυστυχώς κανείς δεν το έκανε. Εκείνη την εποχή δεν είχα τα οικονομικά μέσα για να στηρίξω την ομάδα, οπότε μετά το 2017-18 άρχισα σιγά-σιγά και πάλι να αποπληρώνω χρέη, κάνοντας τα οικονομικά μας υγιή.
“Τώρα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση και επενδύουμε στην ομάδα και ελπίζουμε ότι θα προοδεύσουμε και θα γίνουμε αυτάρκεις από πλευράς κόστους. Αν πηγαίναμε στο Τσάμπιονς Λιγκ θα το είχαμε πετύχει φέτος”.
Τα πράγματα φαίνονται πιο φωτεινά για τους 20 φορές πρωταθλητές Ελλάδας – έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για ένα νέο γήπεδο χωρητικότητας 40.000 θέσεων, παράλληλα με σημαντικές βελτιώσεις στην ακαδημία και τη γυναικεία ομάδα.
Μπορεί λοιπόν ο Αλαφούζος να αρχίσει να χαλαρώνει;
“Όχι, δεν το απολαμβάνω. Είναι ένα καθήκον”, λέει. “Χρειάζομαι πολλές επιτυχίες για να μπορέσω πραγματικά να το απολαύσω.
“Προσπαθούμε να το πετύχουμε και ελπίζω να τα καταφέρουμε, αλλά είναι δύσκολο να απολαύσεις το ποδόσφαιρο όταν είσαι στη θέση μου και υποφέρεις τόσο καιρό.
“Χρειάζεσαι μια παρατεταμένη περίοδο με καλό καιρό για να είσαι και πάλι ευτυχισμένος”.
Πηγή: BBC