Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Γιάννης Λαγός: Τι θα γίνει με τον ευρωβουλευτή μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή;

Δεν υπάρχει πρόβλεψη στο καταστατικό του Ευρωκοινοβουλίου στην περίπτωση καταδίκης μέλους του για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Τι θα γίνει στη συνέχεια με τον Γιάννη Λαγό που είναι εκλεγμένος ευρωβουλευτής;

Επιστολές ενημέρωσης αναφορικά με τη σημερινή ιστορική απόφαση του τριμελούς Εφετείου Αθηνών που καταδίκασε την Χρυσή Αυγή και τα ηγετικά της στελέχη για τη συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης απέστειλε νωρίτερα σήμερα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, προς όλο το κοινοβουλευτικό σώμα του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και προς τους Προέδρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Μάρτιν Σίντερβαν και Μανόν Ομπρί.

«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση μια καλή μέρα για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Περιμένουμε την ολοκλήρωση των αποφάσεων του δικαστηρίου με την επιμέτρηση των ποινών» σχολιάζει στο Sputnik o κ. Παπαδημούλης.

«Πήρα την πρωτοβουλία και ενημέρωσα όλα τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου για την ιστορική αυτή απόφαση, καθώς αφορά και τον Γιάννη Λαγό εκλεγμένο ευρωβουλευτή με τη “Χρυσή Αυγή” ο οποίος θεωρείται σύμφωνα με το δικαστήριο διευθυντικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης. Ζητώ να διαμορφωθεί ένα ευρύ αντιφασιστικό μέτωπο εναντίον αυτής της εγκληματικής βίας και είμαι βέβαιος ότι το ευρωκοινοβούλιο, με ευρύτατη πλειοψηφία θα ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση» προσθέτει.

Ποιες διαδικασίες θα ακολουθήσουν
Μετά τη σημερινή ιστορική απόφαση για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ερωτηματικά δημιουργούνται για το μέλλον του Γιάννη Λαγού στο ευρωκοινοβούλιο και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Αναφορικά με αυτές ο Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζει ότι το ευρωκοινοβούλιο θα δράσει αφού ολοκληρωθούν οι ενέργειες του κράτους μέλους, εν προκειμένω οι ενέργειες της Ελλάδας:

«Αρχικά πρέπει να ολοκληρώσει το δικαστήριο τη διαδικασία επιμέτρησης των ποινών, να τις ανακοινώσει και στη συνέχεια η Ελλάδα ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ενημερώσει το Ευρωκοινοβούλιο για τις αποφάσεις και να υποβάλλει το σχετικό αίτημα. Από ότι γνωρίζω δεν έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο, να έχει καταδικαστεί κάποιος ευρωβουλευτής ως διευθυντικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης. Η συνέχεια εξαρτάται από το κράτος μέλος της ΕΕ, (εν προκειμένω η Ελλάδα) που θα ζητήσει πράξεις από το Ευρωκοινοβούλιο με βάση τη δικαστική απόφαση. Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα για το αν η απόφαση θα έχει άμεση ισχύ ή ανασταλτικό χαρακτήρα. Επίσης παραμένει ανοιχτό το τι θα γίνει σε σχέση με τα πολιτικά δικαιώματα του καταδικασθέντος».

Και καταλήγει:

«Να θεωρηθεί πάντως δεδομένο ότι υπάρχει μια συντριπτικότατη πλειοψηφία εντός του Ευρωκοινοβουλίου που έχει αντιφασιστικό-αντιναζιστικό χαρακτήρα και μια στάση σεβασμού υπέρ της δημοκρατίας και της νομιμότητας».

Αρβανίτης: Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες
«Πρέπει να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για να αποβληθεί και ο καταδικασθείς Λαγός και ο δεύτερος χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής Αθανάσιος Κωνσταντίνου από το Ευρωκοινοβούλιο» δηλώνει στο Sputnik o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία-GUE-NGL, Kώστας Αρβανίτης.

«Έγινε ήδη το διάβημα από την ευρωομάδα μας στον κ. Σασόλι. Ο Λαγός περιμένει την τελική ποινή. Αλλά στο πολιτικό κομμάτι και ο Κωνσταντίνου επιβάλλεται να αποβληθεί. Δεν μπορεί να υπάρχει βουλευτής εγκληματικής οργάνωσης μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο».

Και καταλήγει:

«Τρέχουμε με τις εξελίξεις. Δεν έχει ξαναϋπάρξει δίκη της Νυρεμβέργης. Αλλά θα επιμείνω στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης. Με βάση την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου που καταδικάζει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση πρέπει και οι δυο ευρωβουλευτές της να αποβληθούν από το Ευρωκοινοβούλιο. Πρέπει να δούμε άμεσα την αποβολή τους».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων