Η αρχική εκτίμηση πως η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, που παρατηρείται από τις αρχές της εβδομάδας, οφείλεται στην υποκαταγραφή νοσούντων το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας υποχωρεί, μερικώς, καθώς οι θετικές διαγνώσεις επιμένουν να ξεπερνούν τις 20.000 καθημερινά.
Την Καθαρά Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε περί τα 8.000 νέα περιστατικά του ιού, ακριβώς λόγω του περιορισμένου testing τις Κυριακές και τις αργίες. Ακολούθησαν όμως οι ανακοινώσεις για 21.057, 23.335 και 21.863 κρούσματα.
Σήμερα, Παρασκευή, ο αρμόδιος Οργανισμός έκανε γνωστή την καταγραφή ακόμη 21.260 μολύνσεων.
Είναι δεδομένο πως τα παραπάνω συνεπάγονται και την αύξηση των ενεργών κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, τα οποία εκτιμάται πως υπερβαίνουν τις 180.000 – και αυτός ο υπολογισμός αφορά στις επιβεβαιωμένες, μόνο, διαγνώσεις.
Ωστόσο, πηγές της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας λένε στο Newsbeast πως «είναι νωρίς για να εξαχθεί ασφαλώς ένα συμπέρασμα» περί επιτάχυνσης της επιδημίας. Οι επιστήμονες εξηγούν πως παρότι παρατηρούν στενά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η εικόνα θα είναι σαφέστερη τα επόμενα 24ωρα.
Σε ερώτηση σχετικά με τα αίτια μίας αύξησης των κρουσμάτων που ενδεχομένως θα συνεχιστεί, επιδημιολόγοι με τους οποίους συνομίλησε το Newsbeast «δείχνουν» δύο παράγοντες: Την χαλάρωση, τόσο των μέτρων, όσο και του κόσμου, αλλά και την Όμικρον 2.
Θυμίζουμε πως η μετάλλαξη Όμικρον 2 του κορονοϊού (BA.2), η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της και στη χώρα μας, φαίνεται να είναι μεταδοτικότερη της Όμικρον. Στο συμπέρασμα αυτό έχει καταλήξει και ο ΠΟΥ, ήδη από τον Φεβρουάριο, επικαλούμενος σχετικές μελέτες.
Αναφορικά με το σκέλος της «χαλάρωσης», εκείνο που απασχολεί τους ειδικούς είναι η περίπτωση πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων να βρίσκεται η μειωμένη διάθεση των πολιτών να τηρήσει τα μέτρα δημόσιας υγείας που παραμένουν σε ισχύ ή και τα μέτρα αυτοπροστασίας, γενικότερα.
Είναι χαρακτηριστικό πως αν και το «τέλος» της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ανακοινώθηκε για το περασμένο Σάββατο (5/3), η εφαρμογή της είχε ήδη ατονίσει.