Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με τις εξελίξεις για τον κορονοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς ερωτήθηκαν γιατί παραμένουν κλειστά τα καφέ, τα οποία θα είναι σε ανοικτούς χώρους, ενώ ανοίγουν τα κομμωτήρια που είναι κλειστοί χώροι.
Τότε ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως: «Δεν είναι το είδος αλλά ο αριθμός των καταστημάτων που βάρυνε στις αποφάσεις της κυβέρνησης».
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας: “Οι επιστήμονες δεν ήθελαν τεράστιο όγκο εργαζομένων στους δρόμους από Δευτέρα, με κίνδυνο να αυξηθούν οι επαφές με πελάτες σε εκατομμύρια ανά ημέρα. Δεν υπήρχε πιθανότητα να μην υπάρχουν αυξημένα κρούσματα».
Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Δεν πήραμε εμείς απόφαση το τι θα ανοίξει. Επέλεξε ο υπουργός Ανάπτυξης να ανοίξει το 10% τον καταστημάτων όπως προτείναμε».
«Αφού επιτρέπεται η ατομική άθληση, γιατί να μην ανοίξουν; Όπως και με τα κέντρα αισθητικής, που έχουν να κάνουν με την ατομική υγιεινή μας. Με αυτό το σκεπτικό φαντάζομαι και καλά έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης και προέκρινε κάποιες επιχειρήσεις να ανοίξουν έναντι άλλων», τόνισε φέρνοντας για παράδειγμα τα μαγαζιά αθλητικής ένδυσης και υπόδησης.
Ωστόσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς, εξήγησε ότι τα κριτήρια για το άνοιγμα των καταστημάτων βασίστηκαν όχι μόνο στο τι θα μπορούσε να ανοίξει. αλλά σε τι θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε επιχειρησιακά.
«Έπαιξε ρόλο η χωροταξική διασπορά αυτών των επιχειρήσεων. Πόσο εύκολο θα ήταν να ελέγξουμε περιοχές ή οικοδομικά τετράγωνα που έχουν σε ποσοστό 90% λιανεμπόριο και καφέ;» και πρόσθεσε ότι: «έπαιξε ρόλο και η δυνατότητα ελέγχου τήρησης των μέτρων».