Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα αναγνωρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική απειλή για την ευημερία τους, δεν έχουν ακόμη λάβει σοβαρά μέτρα. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Σύμφωνα με τον Christopher Rapley, καθηγητή στο University College του Λονδίνου, δεν ευθύνεται η έλλειψη πληροφόρησης για την αδράνεια που παρατηρείται στον εν λόγω τομέα. Αντιθέτως, βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με τεράστιο όγκο πληροφοριών σχετικά με τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος από νέες μελέτες και στοιχεία έως και την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων ανά τον κόσμο. Απλώς, η συνήθης τακτική των ειδικών επί του κλίματος να παρέχουν πληροφορίες στο κοινό δεν αρκεί , διότι “δεν αντιμετωπίζει τις βασικές αιτίες”. Το πρόβλημα έγκειται αλλού.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε, εξηγεί η Renee Lertzman, ερευνήτρια με ειδίκευση στις ψυχολογικές διαστάσεις της αειφορίας, είναι ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί για τον άνθρωπο κάτι μοναδικό, τόσο ψυχολογικά όσο και κοινωνικά, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος μας να μη δύναται να αντιληφθεί το μέγεθος αυτής της απειλής.
Αλλά ακόμη και για εκείνους που κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος, δεν καταβάλλουν κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια για να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, είτε μειώνοντας τον αριθμό των αεροπορικών ταξιδιών τους είτε περιορίζοντας την ποσότητα κρέατος που καταναλώνουν. Και αυτό δεν οφείλεται ούτε σε απάθεια, ούτε σε άρνηση, αλλά στο γεγονός ότι μπορεί νοιαζόμαστε για τον πλανήτη αλλά νοιαζόμαστε εξίσου και για τον τρόπο ζωής μας και δυσκολευόμαστε να διαλέξουμε μεταξύ των δύο.
Παρά τις δυσκολίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Lertzman εξακολουθεί να είναι αισιόδοξη. “Θα ήταν λάθος να πούμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα ή ένα αφηρημένο θέμα που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν”, αναφέρει η Lertzman. “Δεν υπάρχει τίποτα που το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει”.