Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Follow @Sp_Rizopoulos
“O πολιτισμός αποτελεί έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης για έξοδο της χώρας από την κρίση, που μέσα από κατάλληλα κίνητρα και πολιτικές μπορεί να συμβάλλει θεαματικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. “. Η διαπίστωση ανήκει στην Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Λούκα Κατσέλη και είναι σωστή. Όμως από τις σωστές διαπιστώσεις μέχρι τις σωστές αποφάσεις ο δρόμος είναι μεγάλος και συνήθως κάπου εκεί το πράγμα στραβώνει… Στην Ελλάδα για δεκαετίες ο πολιτισμός σε όλες τις εκδοχές του υπήρξε κρατικοδίαιτος (από τα εύκολα δανεικά της εκάστοτε κυβέρνησης) και θερμοκήπιο για «κλίκες» και «κολλητούς» που τα έφερναν όλα στα μέτρα τους με τα λεφτά των φορολογουμένων.
Για να συμβεί αυτό που λέει η κ. Κατσέλη θα πρέπει να αλλάξουν πολλά. Και κυρίως να αλλάξουν μυαλά. Μυαλά που έχουν συνηθίσει να ζούνε σε καθεστώς κρατικής επιδότησης και αφορίζουν κάθε σκέψη για μια δυναμική είσοδο του ιδιωτικού τομέα στον πολιτισμό προκειμένου να επενδύσει, να κερδίσει και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη.
Τα γράφω αυτά καθώς πριν από μερικές εβδομάδες βρέθηκα στο Μιλάνο. Και όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία του άρθρου, σε ένα από κεντρικότερα σημεία της πόλης υπάρχει μια διαφήμιση που δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε μία στο εκατομμύριο να μη την δεις περνώντας από κει. Και η διαφήμιση αυτή δεν είναι τυχαία τοποθετημένη. Είναι στην πρόσοψη ενός από τα ιστορικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία στην Duomo Square, την οποία επισκέπτονται πάνω από 6 εκατομμύρια τουρίστες το μήνα.
Επιπλέον πρόκειται και για μια, ας πούμε, «δύσκολη» για τους Ιταλούς διαφήμιση, εφόσον οι Τούρκοι είναι βασικός ανταγωνιστής τους στη βιομηχανία των δερμάτινων και των παπουτσιών. Παρ’ όλα αυτά πουλάνε τη διαφήμιση (και προφανώς θα την πουλάνε πανάκριβα) σε έναν βασικό ανταγωνιστή τους μέσα στην καρδιά της πρωτεύουσας της ιταλικής μόδας.
Φανταστείτε τώρα τι θα συνέβαινε εάν στην πρόσοψη κάποιου αρχαιολογικού μνημείου στην Πλάκα, έμπαινε μια τεράστια διαφήμιση, ας πούμε, της Τurkish Airlines… Από τη μια άκρη του πολιτικού φάσματος μέχρι την άλλη, θα έβγαιναν όλοι οι «χαχόλοι» να πουλήσουν «πατριωτισμό» οι μεν , «εμπορευματοποίηση του πολιτισμού» οι δε. Και γι αυτό ακριβώς σε αυτή τη χώρα δεν κάνουμε ούτε μισό βήμα προς την κατεύθυνση που κινείται όλος ο υπόλοιπος κόσμος.
Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα ανεκτίμητης αξίας αλλά έχει και μεγάλη «σαβούρα» μέσα στα μυαλά. Αν δεν πετάξουμε αυτή τη «σαβούρα» στη θάλασσα δεν θα καταφέρουμε να σταθούμε όρθιοι στα πόδια μας και θα είμαστε διαρκώς σε ένα καθεστώς εξάρτησης, πίσω από άλλοθι διαφόρων ιδεολογημάτων.
ΥΓ: Η κ. Κατσέλη, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να κάνει κι ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο στον αρμόδιο επί του Πολιτισμού υπουργό κ. Μπαλτά για το τι είναι ο καπιταλισμός και πως δουλεύει. Διότι μόνο αν το καταλάβει αυτό , υπάρχει πιθανότητα να βρει και λεφτά για τον πολιτισμό. Αλλιώς ο πολιτισμός στην Ελλάδα θα πεθάνει από … πείνα!