Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Γιατί εγκαταλείπει την ελληνική αγορά η Capital Group

Σε δραστική μείωση των θέσεων που διατηρούν σε ελληνικές μετοχές τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιά της προχωρά τις τελευταίες ημέρες η Capital Group, αποτελώντας, σύμφωνα με την αγορά, τον μεγαλύτερο πωλητή στο Χ.Α.

Ο ξένος επενδυτικός κολοσσός έχει αποφασίσει, όπως όλα δείχνουν, να μειώσει επιθετικά τη θέση του σε ελληνικές μετοχές, εξαιτίας του αυξημένου ρίσκου που συνεπάγεται η αβεβαιότητα για την εκλογή Προέδρου και το ορατό ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Capital προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε οριζόντιες πωλήσεις ελληνικών μετοχών, ακόμη και με ζημία, συμβάλλοντας καθοριστικά στο ταχύτατο γκρέμισμα των αποτιμήσεων σε blue chips και mid caps.

Όπως προκύπτει από τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις, αλλά και από έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές τα υπό διαχείριση επενδυτικά της κεφάλαια μείωσαν επιθετικά θέσεις σε Eurobank και Jumbo ΜΠΕΛΑ +2,35%, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι κάτι αντίστοιχο έπραξαν και στους τίτλους των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Capital πούλησαν ως και τις 9 Δεκεμβρίου περίπου 81 εκατ. μετοχές Eurobank, ενώ σύμφωνα με την αγορά οι πωλήσεις συνεχίσθηκαν και στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις (10 – 12 Δεκεμβρίου). Η διαφορά ήταν ότι από τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι πωλήσεις της επί του τίτλου «ματσάρονταν» σε μεγάλο βαθμό από αγοραστές.

H Capital Group είναι ο οίκος που θορυβήθηκε από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως παρουσιάστηκε από Μηλιό-Σταθάκη στο Λονδίνο ενώ το στέλεχος Joerg Sponer είχε στείλει e-mail στο οποίο έγραφε με γλαφυρό τρόπο πως οι παρόντες εκπρόσωποι των funds αποκόμισαν την εντύπωση πως πρέπει να πουλήσουν ταν πάντα στην Ελλάδα! Κι αυτό γιατί κατά τη γνώμη του κ. Sponer, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερο και από, εκείνο των κομουνιστών. Μοιράστηκε μάλιστα με τους μετόχους και τους επενδυτές του Capital και την εκτίμηση του μετά από όσα άκουσε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει στις εκλογές την απόλυτη πλειοψηφία. Θα επαναληφθεί το σενάριο της Κύπρου, έλεγε, με μαζική φυγή καταθέσεων, ενώ οι επιχειρήσεις θα μεταφέρουν ό,τι μπορούν στο εξωτερικό και θα υπάρξει απόλυτος τερματισμός ξένων επενδύσεων!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων