Το να δημοσιεύσετε στο Facebook μια φωτογραφία του Πύργου του Άιφελ σε νυχτερινό φόντο χωρίς να πληρώσετε θα μπορούσε ενδεχομένως να σας φέρει σε μπελάδες. Κάτι ανάλογο ισχύει και για σειρά έργων τέχνης που έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους στην Ευρώπη και προστατεύονται από τον νόμο πνευματικής ιδιοκτησίας.
Κι αυτό γιατί πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, απαγορεύουν την φωτογράφιση προστατευμένων μνημείων και έργων τέχνης, εάν οι φωτογραφίες προορίζονται για δημοσίευση ή πώληση. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Οδηγία 2001/29/ΕΚ προβλέπει τη δυνατότητα των κρατών μελών να μπορούν να έχουν ρήτρα «ελευθερίας πανοράματος» στους νόμους πνευματικών δικαιωμάτων τους, όμως αυτός ο κανόνας δεν απαιτείται. Έτσι στη χώρα μας, όπως και στη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες, δεν υπάρχει καμία ελευθερία.
Όπως αναφέρει το ”Politico”, την επόμενη εβδομάδα η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει την εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας, αν και η χώρα επιμένει να κρατά μια προστατευτική στάση απέναντι στα έργα τέχνης και τα μνημεία. Θεωρητικά, εάν επί παραδείγματι κανείς δημοσιεύσει χωρίς άδεια την φωτογραφία της «πυραμίδας» του Λούβρου, τότε ενδέχεται να του επιβληθεί πρόστιμο.
Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν η προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας εφαρμόζεται τόσο συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις.