Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Η Wall Street Journal, εφημερίδα με μεγάλο κύρος στις ΗΠΑ, δημοσιεύει σήμερα άρθρο φωτιά με το οποίο χαρακτηρίζει την επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα ως επίδειξη ανυπακοής.
Η WSJ μιλά για «σινιάλο ανεξαρτησίας» του Τσίπρα το οποίο απευθύνεται προς το εσωτερικό του ακροατήριο περισσότερο από ότι στους ευρωπαίους εταίρους. Ουσιαστικά υποτιμούν τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι του Τσίπρα που σκοπό έχει να διασκεδάσει τα συναισθήματα αγωνίας των ελλήνων πολιτών για την πορεία των οικονομικών.
«ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βαδίζει αυτήν την εβδομάδα στη Μόσχα σε λεπτή γραμμή, καθώς στοχεύει να επιδείξει στους ψηφοφόρους του μια ανεξάρτητη πορεία χωρίς ωστόσο να εκνευρίσει την ΕΕ τη στιγμή που διαπραγματεύεται με στόχο την άμεση καταβολή χρηματοδότησης.» αναφέρει το άρθρο.
Βασικό επιχείρημα είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αποσκοπεί σε χρηματική βοήθεια από τους Ρώσους, όπως άλλωστε διαβεβαιώνουν έλληνες αξιωματούχοι. Την ίδια στιγμή στη Ρωσία δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα, λόγω οικονομικών δυσκολιών, ούτε και η διάθεση για κάτι τέτοιο.
Όμως αυτό δεν σημαίνει πως το ταξίδι αυτό εξυπηρετεί στόχους εσωτερικής επικοινωνιακής πολιτικής. Η Ρωσία βλέπει στην Ελλάδα μια φοβερή ευκαιρία για να χτυπήσει διπλωματικά το ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ για αυτό το λόγο έχουν επιδείξει ως τώρα ιδιαίτερη διαλλακτικότητα σε σχέση με τα οικονομικά θέματα Ελλάδας – εταίρων, κρατώντας ένα πολύ φιλικό προφίλ το οποίο άλλωστε τους κοστίζει και πολύ λιγότερο από ότι στους ευρωπαίους πιστωτές μας.
Όμως οι ενεργειακές συνεργασίες είναι μόνο ένα από τα καυτά θέματα που Τσίπρας – Πούτιν μπορούν να στήσουν συμμαχίες και που δεν θα αρέσει καθόλου στους «Δυτικούς» μας φίλους. Αυτό ο αρθρογράφος της WSJ επιλέγει να μην το δει καταλήγοντας ότι «Οι αναλυτές λένε ότι το ταξίδι του κ. Τσίπρα είναι απίθανο να αποδώσει απτά οφέλη, θα επιφέρει αντίθετα κινδύνους αυξάνοντας τη δυσπιστία ανάμεσα στην Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένου και του Βερολίνου.»
Ωστόσο παραδέχεται ότι «Τα οφέλη για τον κ. Πούτιν είναι πιο προφανή, καθώς το Κρεμλίνο θέλει διακαώς να καταδείξει τις ρωγμές στο μέτωπο της Δύσης απέναντι στην πολιτική της Ρωσίας για την Ουκρανία.»
Με πληροφορίες από WSJ και ethnos.gr