Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Γιατί φέτος το ελαιόλαδο θα είναι ακριβότερο

«Αν το αγαπημένο σας μπουκάλα μεσογειακού ελαιολάδου φέτος κοστίζει περισσότερο, τότε γι΄ αυτό θα πρέπει να κατηγορήσετε τον παράλογο ευρωπαϊκό καιρό και μια σειρά μικροσκοπικά έντομα». Με την πρόταση αυτή ξεκινά μεγάλο αφιέρωμα του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press για το ελαιόλαδο και το πώς αναμένεται να κινηθεί φέτος στις αγορές παγκοσμίως.

Οι υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης, το σχετικά δροσερό καλοκαίρι και η άφθονη βροχή οδηγούν σε εκτεταμένες ζημιές στους ευρωπαϊκούς, και ειδικά τους μεσογειακούς ελαιώνες, αναφέρει το ρεπορτάζ, καθώς ευνοούν και την ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως ο δάκος, που είναι ο κύριος εχθρός της ελιάς.

olive-oil-ena

Ως εκ τούτου, η αναμενόμενα μειωμένη φετινή παραγωγή, θα κυκλοφορήσει στις αγορές σε υψηλότερες τιμές. Σ΄ αυτό, αναφέρει το Associated Press, συμβάλει και το γεγονός ότι το ελαιόλαδο είναι κύριο εξαγωγικό προϊόν όλων των προβληματικών οικονομιών του ευρωπαϊκού νότου.

HTML tutorial

«Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι βασικός ρυθμιστής της αγοράς» σημειώνει ο Joaquim Freire de Andrade, πρόεδρος της αναπτυξιακής εταιρίας για την Ελιά στην Πορτογαλία.

Το ελαιόλαδο που παράγεται στην Ευρώπη καλύπτει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ τα έσοδα από τις εξαγωγές φτάνουν τα 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως.

olive-oil-dyo

Ελαιοπαραγωγοί στην Ισπανία, που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα, και την Ιταλία αναφέρουν πως το 2014 είναι «η χειρότερη χρονιά στην ιστορία» και «μια μεγάλη καταστροφή». Ίδια αναμένεται η κατάσταση στην Πορτογαλία και την Γαλλία.

«Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα παγκοσμίως» αναφέρει το ρεπορτάζ. «Οι Έλληνες παραγωγοί αναμένουν απροσδόκητα κέρδη αυτό το φθινόπωρο, ειδικά όσον αφορά στην Κρήτη και τη νότια Πελοπόννησο, τις περιοχές που λόγω οικονομικής κρίσης δεν έχουν σχεδόν καθόλου επενδύσει στην ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια» καταλήγει το Associated Press.

Photo essay | Olive oil production in Greece

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων