Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Γιατί γκρινιάζουν οι τραπεζίτες;

Γκρίνιες για το νόμο που αφορά τους όρους επανακεφαλαιοποίησης «ακούγονται» στην τραπεζική «πιάτσα». Μετά τα αιτήματα των τραπεζιτών για να λάβουν αναβολή οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, ξεκίνησαν και οι προτάσεις για αλλαγές των επιμέρους όρων της επανακεφαλαιοποίησης που ήδη έχουν ψηφιστεί.

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει επανακεφαλαιοποίηση είναι πολύ κρίσιμος λένε οι τραπεζίτες. Δηλαδή η σειρά με την οποία θα γίνει η επανακεφαλαιοποίηση από το Ελληνικό Ταμείο και τις αγορές. Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών λένε ότι πρώτα θα πρέπει να γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από το ΤΧΣ και μετά να βγουν στις αγορές. Έτσι, θα δοθούν μεγαλύτερα κίνητρα στους ιδιώτες για να μπουν στις αυξήσεις, αφού θα έχει γίνει ήδη το dilution της μετοχής τους.

Εκτός από τις αυξήσεις, «γκρίνια» υπάρχει και για την απόδοση του 7,5% που θα δίνουν για τα κεφάλαια που θα πάρουν μέσω μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, αλλά και για τους περισσότερους από τους όρους που προβλέπονται στο νόμο.

Οι τραπεζίτες υπενθυμίζουν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες όχι μόνο δεν μειώθηκαν όπως εκείνοι προσδοκούσαν, αλλά καθώς φαίνεται θα αυξηθούν κιόλας. Γι αυτό ζητούν, καλύτερους όρους και για την επαναγορά της τράπεζας από τους μετόχους της, αλλά και για τις δαπάνες σε τόκους.

Τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να μείνουν οι τράπεζες στον ιδιωτικό τομέα με αυτές τις συνθήκες και προβλέπουν, ότι αν η Ελλάδα πάει καλά, θα καταλήξουν σε ξένα χέρια.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων