Σιγή ασυρμάτου τηρούσαν εχθές τα κυβερνητικά στελέχη, αναφορικά με την νέα, αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής της ρωσικής Γκαζπρόμ και ανθρώπου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατ΄αρχήν για τον χρόνο της επίσκεψης, έλεγαν ότι είχε συμφωνηθεί κατά την προηγούμενη, προ οκταημέρου, όταν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Εχθές το πρόγραμμα περιελάμβανε τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη. Η συνάντηση με τον πρώτο έγινε χωρίς την παρουσία άλλου κυβερνητικού στελέχους. Από όσα μπορέσαμε να εκμαιεύσουμε, γιατί από το υπουργείο δεν μιλούσε κανείς, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στην υπογραφή νέας σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου, καθώς η ισχύουσα λήγει το 2016. Ωστόσο εκτιμήσεις αναλυτών συνέδεαν τη νέα επίσκεψη με τις εξελίξεις στην Κύπρο και το ρόλο που έχει σε αυτές η ρωσική Γκαζπρόμ. Φαίνεται λοιπόν ότι από τα πράγματα τείνει να σχηματοποιηθεί ένα «τρίγωνο» Λευκωσίας-Μόσχας-Αθήνας μέσω του οποίου θα επιδιωχθεί να βρεθεί λύση στον δανεισμό της Κύπρου με ρωσικά κεφάλαια, στη διάσωση τουλάχιστον μίας τράπεζας, της Λαϊκής, για την οποία ενδιαφέρεται η Γκαζπρομ Μπάνκ με αντάλλαγμα προς τους Ρώσους, την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας σε θαλάσσια «μπλοκ» της κυπριακής ΑΟΖ και μετοχική είσοδο της ρωσικής Γκαζπρόμ στο σχέδιο κατασκευής του τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό της Λεμεσού.
Σε ό,τι αφορά στην ελληνική εμπλοκή, εκτός από τη διαμεσολάβηση που θα μπορούσε να αναλάβει, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στην Αθήνα ο κ. Μίλερ εκτός από τα θέματα που αφορούν τη ΔΕΠΑ, αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον της εταιρείας του για πραγματοποίηση ερευνών σε ελληνικές περιοχές. Πιο απλά, «διάσωση» της Κύπρου από ρωσικά κεφάλαια και ρωσική οικονομική επέκταση σε Νότια και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρη ενός συνολικού πακέτου διαπραγμάτευσης.
Με τις εξελίξεις που έχουν πάρει τα πράγματα και τα μεγέθη των όσων μπαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, από οικονομική και γεωπολιτική άποψη, η πιθανότητα απώλειας της εγγυητικής επιστολής που θα καταθέσει η Γκαζπρόμ μαζί με τη δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ, μικρή σημασία έχει.