Πρώτη προσπάθεια από το 2008 να δανειστεί η χώρα σε τόσο μακροπρόθεσμη λήξη. Τεστ εμπιστοσύνης, ύστερα από τρία πακέτα διάσωσης για επιστροφή στην κανονικότητα στη σκιά της Covid-19. Η καμπύλη των επιτοκίων.
Μετά την πρώτη συντηρητική, άλλα άκρως επιτυχημένη, έξοδο της χώρας στις αγορές με το δεκαετές ομόλογο τον Ιανουάριο, ο σχεδιασμός της χώρας προχωράει σε μια νέα πιο φιλόδοξη και μακροπρόθεσμη έκδοση, αυτή του 30ετούς ομολόγου από το 2008 και ο τίτλος θα έχει ωρίμανση το 2052.
Το θετικό κλίμα που διαμόρφωσε η ΕΚΤ με την ανακοίνωση ότι επιταχύνει τις αγορές ομολόγων στο πρόγραμμα PEPP σπεύδει να εκμεταλλευτεί ο ΟΔΔΗΧ δίνοντας στις BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα τo mandate να τρέξουν τη διαδικασία. Η τρέχουσα 30ετία με λήξη το Μάρτιο του 2050, η οποία προέκυψε από την ανταλλαγή των ομολόγων της Εθνικής ΤράπεζαςΕΤΕ +5,94% με το Ελληνικό Δημόσιο τον Ιανουάριο του 2020, είχε κουπόνι 3,25% και εμφανίζει απόδοση της τάξεως του 1,57%.
Η έκδοση benchmark όχι μόνο θα προσθέσει μια ακόμη χρονική διάρκεια στην εγχώρια καμπύλη των αποδόσεων αλλά θα είναι και η πρώτη προσπάθεια της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 2008 να δανειστεί σε τόσο μακροπρόθεσμη λήξη, πλην των ομολόγων που εκδόθηκαν στα πλαίσια του PSI. Η επιτυχία της έκδοσης θα σημαίνει πολλά για τη χώρα και για το σήμα που θα στείλει σε όλο το φάσμα των επενδυτικών οργανισμών. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι επόμενες ελληνικές εκδόσεις θα πραγματοποιηθούν Ιούλιο και Οκτώβριο.
Η έκδοση 30ετούς ομολόγου από μια χώρα που χρειάστηκε τρία πακέτα διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν από μερικά χρόνια είναι αξιοσημείωτη και λέει πολλά, τόσο για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής οικονομίας και της αγοράς ομολόγων, όσο και τις προοπτικές της Ελλάδας.
Εφόσον η έκδοση είναι επιτυχής θα αποτελέσει μια ακόμη απόδειξη, παρά το πισωγύρισμα που έχει δεχθεί στα οικονομικά της μεγέθη λόγω της πανδημίας, που θα δείχνει πόσο μακριά έχει φτάσει η Ελλάδα από τις ημέρες της κρίσης και πόσο κοντά βρίσκεται στην κανονικότητα μόλις οι εμβολιασμοί πετύχουν την «ανοσία αγέλης». Η Κύπρος, να σημειωθεί, έχει ήδη προβεί στην έκδοση 30ετούς ομολόγου τον Απρίλιο του 2019, με μεγάλη επιτυχία.
Τον Ιανουάριο, το 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε είχε μεγάλη επιτυχία με το συνολικό ποσό που αντλήθηκε να διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ, το οποίο επετεύχθη μέσω των 29 δισ. ευρώ συνολικών προσφορών από 300 διαφορετικούς επενδυτικούς οργανισμούς και απόδοση 0,82%. Ο σχεδιασμός της χώρας προβλέπει καθαρές εκδόσεις νέων ομολόγων 8 δισ. ευρώ έως 12 δισ. ευρώ για το 2021 και το ποσό θα παραμείνει σταθερό σε μέγεθος, όπως και το 2020.
Οι ομολογιακές εκδόσεις μακράς διάρκειας από το Ελληνικό Δημόσιο εντός του έτους, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, ήταν βασικό στοιχείο της στρατηγικής του ΟΔΔΗΧ για το 2021 και εκτιμώντας τις επαναγορές από την ΕΚΤ, την έκδοση των 3,5 δισ. ευρώ στο 10ετές benchmark, δίνουν «σινιάλο» ότι η έκδοση θα είναι στα 3 δισ. ευρώ για την 30ετία.
Οι εξελίξεις τρέχουν μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οπότε και ανακοινώθηκε ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων, εξέλιξη που οδήγησε σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης. Η έκδοση αναμένεται να έχει έντονο διεθνές ενδιαφέρον, λαμβάνοντας υπόψη το θετικό momentum στην αγορά αλλά και τις θετικές εκθέσεις επενδυτικών οίκων όπως οι JP Morgan, Citigroup, Morgan Stanley και Société Générale, οι οποίοι δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στα ελληνικά ομόλογα.
Πηγή:Euro2day.gr