Ήδη, η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις έχει ασκήσει πίεση στις μετοχές των μεγάλων γαλλικών τραπεζών
Οι εκλογές στη Γαλλία θα πυροδοτήσουν μια νέα κρίση του ευρώ; Οι επενδυτές προειδοποιούν για έναν θρίαμβο της άκρας δεξιάς, αλλά και σημαντική ενίσχυση της κεντροαριστεράς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σεισμικές αναταράξεις όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και την ΕΕ
Ήδη, η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις έχει ασκήσει πίεση στις μετοχές των μεγάλων γαλλικών τραπεζών. Μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι μετοχές της BNP Paribas και της Crédit Agricole έχουν χάσει περίπου 10% σε αξία.
Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τις απώλειες στον κορυφαίο δείκτη Cac 40 , οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 4%. Για τη Société Générale, της οποίας η βαθιά εταιρική αναδιάρθρωση αντιμετωπίζεται ήδη με κριτική ματιά από τους επενδυτές, η πτώση σε σύγκριση με την παραμονή των ευρωεκλογών είναι ακόμη περισσότερο από 15%.
Η τιμωρία από τους επενδυτές είχε συνέπειες και για την BNP, που έπεσε από τον θρόνο της πιο πολύτιμης τράπεζας στη ζώνη του ευρώ .
Ο νέος ηγέτης με λίγο πάνω από 69 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση είναι πλέον η Ισπανική Banco Santander, ενώ η BNP Paribas Γάλλοι έχει λιγότερα από 69 δισ. ευρώ.
Η Banque de France προτείνει ότι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες γενικά, μια πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών κατά 10% θα οδηγούσε σε πιστωτική κρίση.
Από την οπτική γωνία των αναλυτών, οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις πολιτικές αβεβαιότητες που έχουν ήδη προβλεφθεί από τις αγορές ομολόγων με τη μορφή υψηλότερου ασφάλιστρου κινδύνου για τα κρατικά ομόλογα. Το «spread» μεταξύ γαλλικών και δεκαετών γερμανικών τίτλων, που θεωρούνται πολύ ασφαλείς, έχει αυξηθεί σε περισσότερες από 70 μονάδες βάσης.«Αν η διαφορά ξεπεράσει τις 75 μονάδες βρισκόμαστε στα επίπεδα της οικονομικής κρίσης και θα αναρωτιόμαστε αν η ένωση θα ανατιναχτεί», σχολιάζει ο Αλεξίς Μπιενβό της La Financière de l’Echiquier.
Στην περίπτωση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου, αφού μάλιστα ξεπέρασε το 3,20% και έφτασε στα περσινά επίπεδα (όταν ξεπέρασε το 3,55%, επίπεδα που δεν είχε φτάσει από το 2011), οι επενδυτές αγοράζουν ξανά, αν και με μέτριο τρόπο , το γαλλικό χρέος με τα ομόλογα να βιώνουν μια μικρή ανάπαυλα. Έτσι, η απόδοση έπεσε στο 3,18%, εν αναμονή του πρώτου γύρου των εκλογών της χώρας που θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου.
Στην αγορά συναλλάγματος, μετά την απώλεια στα 1,07 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, το ευρώ ενίσχυσε τη συναλλαγματική ισοτιμία στα 1,074 δολάρια.
Ασφάλιστρα κινδύνου
Οι αμφιβολίες που έχουν προκύψει για τη βιωσιμότητα του χρέους της Γαλλίας έχουν αυξήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου.
Το κόστος των CDS έχει ξεπεράσει τα μέγιστα που παρατηρήθηκαν το 2018, όταν ξέσπασε η εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων». Παρά τη ραγδαία αύξηση,οι αγορές εξακολουθούν να μην προεξοφλούν υψηλή πιθανότητα χρεοκοπίας για τη χώρα: παραμένει γύρω στο 3%. Στη χειρότερη στιγμή της κρίσης του δημόσιου χρέους, το 2012, οι ασφαλιστικές εταιρείες ήρθαν να προεξοφλήσουν μια πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων που ήταν μεγαλύτερη από την τρέχουσα. Επομένως, το τρέχον επίπεδο των CDS δεν προϋποθέτει πραγματικό κίνδυνο χρεοκοπίας και παραμένει σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα μεγάλων εταιρειών όπως η Amazon, η Allianz ή η τράπεζα HSBC.
Οικονομική βόμβα;
Η κατάσταση στη Γαλλία είναι πάντως κρίσιμη λόγω του υψηλού χρέους, ενός τεράστιου διαρθρωτικού ελλείμματος, με την κυβέρνηση να προωθεί μια μεσοπρόθεσμη λύση που περιελάμβανε επιθετικές μεταρρυθμίσεις για την εξισορρόπηση του δημόσιου προϋπολογισμού.
Ωστόσο, η άνοδος της Μαρίν Λεπέν ή του αριστερού συνασπισμού κάνει τους ειδικούς να συμφωνούν ότι αυτός ο δρόμος πιθανότατα θα μπλοκαριστεί, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα σε μια πιστωτική κρίση. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ μίλησε ανοιχτά για μια χρηματοπιστωτική καταστροφή με το στυλ εκείνης που ανέτρεψε τη σύντομη θητεία της Λιζ Τρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας την κατάρρευση της οικονομίας και χάος στις αγορές.
Ο Τσαρλς Γκέιβ, οικονομολόγος της Gavekal Research , εξηγεί μάλιστα ότι τους επόμενους 12 μήνες, το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εκδώσει ομόλογα, ύψους περίπου 400 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα τελευταία χρόνια, περίπου το ήμισυ της έκδοσης γαλλικού χρέους απορροφήθηκε από ξένους επενδυτές. «Αλλά τώρα που η ευρωσκεπτικιστική λαϊκίστικη δεξιά μπορεί να αναρριχηθεί στην εξουσία, είναι αμφίβολο αν οι ξένοι θα παραμείνουν τόσο ενθουσιώδεις για την αγορά γαλλικού χρέους », λέει ο ειδικός του Gavekal.
Η οικονομική θεωρία λέει ότι εάν οι ξένοι επενδυτές αποσυρθούν και όλη η προσφορά πρέπει να απορροφηθεί στην εγχώρια αγορά, τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν για να προσελκύσουν εγχώριους επενδυτές. Στο τέλος όλα θα έμεναν στη Γαλλία, αλλά το κόστος του Δημοσίου θα εκτοξευόταν στα ύψη.
Ταξίδι στην έρημο
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί φοβούνται ότι αυτές οι κινήσεις δεν είναι τίποτα άλλο από το πρώτο βήμα μιας ακόμη μεγαλύτερης κλιμάκωσης, ανάλογα με το τι θα συμβεί στις εκλογές και, στη συνέχεια, το ταξίδι στην έρημο προς τις προεδρικές εκλογές στο 2027. Το Παρίσι μπορεί να γίνει το επίκεντρο μιας πραγματικής κρίσης, με αυτή τη χώρα, που αντιπροσωπεύει το 17,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, να απειλεί την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.
Αν και οι επιπτώσεις για την ΕΕ και η πιθανότητα διάσωσης μπορούν να συζητηθούν, η πραγματικότητα είναι ότι ανοίγει τις πόρτες στην επόμενη «μεγάλη κρίση» που θα μπορούσε να σημαδέψει το μέλλον της ηπείρου.
Η Κομισιόν είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί τώρα στενά τη δημοσιονομική κατάσταση των μελών της Ένωσης: το ίδιο κάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αυτή την εβδομάδα προσχώρησε στις προειδοποιήσεις, με τη δημοσίευση μιας έκθεσης στην οποία ζητά από 7 χώρες -και τη Γαλλία-να περικόψουν άμεσα το χρέος τους , προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δημοσιονομικές προκλήσεις που απειλούν τη Γηραιά Ήπειρο, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η απαραίτητη αύξηση των αμυντικών επενδύσεων και η κλιματική αλλαγή.
Ο Γκόρντον Σάνον,διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην TwentyFour Asset Management ,πιστεύει επίσης ότι «μια πλήρης κρίση χρέους είναι πιθανό να αποφευχθεί»,αλλά προειδοποιεί ότι θα είναι τεράστιο το κόστος που μπορεί να προκαλέσει η κατάσταση στην ΕΕ.
Υπό αυτή την έννοια, ακόμη και αν επιδεινωθεί η κατάσταση, οι επενδυτές βλέπουν μεγάλες διαφορές με τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις που σημειώθηκαν σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Ελλάδα το 2009.
naftemporiki.gr