«Η κακή υγεία του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ και ο θάνατος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, μπορεί να συνέβαλαν στην απόφαση», λένε παράγοντες της αγοράς
Στη διαδικτυακή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή, 2 Ιουνίου και κυρίως στη στάση που θα κρατήσει η Σαουδική Αραβία, είναι στραμμένα τα μάτια της αγοράς πετρελαίου.
De Facto ηγέτης του καρτέλ, η Σαουδική Αραβία, θα μπορούσε να πιέσει τις υπόλοιπες 21 χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ να συνεχίσουν τις τρέχουσες περικοπές στην παραγωγή και κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προκειμένου να εκφράσουν την επιθυμία τους για υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.
Αυτό είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο, καθώς το τελευταίο διάστημα οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχωρούν, με το Brent να διαπραγματεύεται κοντά στα 83 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό κάτω από τα 79 δολάρια.
«Στη σύνοδο του OPEK+ την Κυριακή θα εκτιμηθεί εάν υπάρχει πολύ πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω πτώση της τιμής του πετρελαίου. Πολλές χώρες που είναι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από το πετρέλαιο για τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς. Και οι τρέχουσες τιμές στην παγκόσμια αγορά είναι μάλλον πολύ χαμηλές γι’ αυτούς», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» παράγοντες της αγοράς.
Το κακό σενάριο
Σύμφωνα με το Bloomberg, «τα μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται ευρέως να επεκτείνουν τους τρέχοντες περιορισμούς στην προσφορά για να αποφύγουν το πλεόνασμα και να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου.
«Οι εταίροι του καρτέλ το εξετάζουν εδώ και αρκετές εβδομάδες σε κατ` ιδίαν συνομιλίες.
«Η κακή υγεία του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ και ο θάνατος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, μπορεί να συνέβαλαν στην απόφαση», λένε παράγοντες της αγοράς.
Η συμμαχία των 22 μελών του ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα συνεχίσει να παρακρατεί 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από την αγορά ,για να αντισταθμίσει την υπερχείλιση των αμερικανικών προμηθειών και τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές στην Κίνα και αλλού, εξηγούν οι ίδιες πηγές.
«Η πραγματοποίηση της συνάντησης της Κυριακής μέσω Διαδικτύου είναι «μια σαφής ένδειξη για την παράταση των υφιστάμενων ποσοστώσεων», λέει ο Βίκτορ Κατονά, επικεφαλής αναλυτής για το αργό στην εταιρεία έρευνας αγοράς Kpler Ltd.
«Αν αποφασιστεί η συνέχιση των περικοπών στην ημερήσια παραγωγή, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτιναχθούν τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου.
Αυτό ακριβώς είναι το σενάριο υψηλού κινδύνου για όλους τους traders που αυτή τη στιγμή στοιχηματίζουν στην πτώση των τιμών», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Επιπλέον, η αγορά φαίνεται να συνηθίζει να ζει με την ένταση και την αβεβαιότητα των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Για όλους αυτούς τους λόγους, εάν ο ΟΠΕΚ+ θέλει να διατηρήσει το αργό στην περιοχή των 80 δολαρίων, οι περικοπές φαίνονται περισσότερο από απαραίτητη προϋπόθεση.
Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου συνδέεται επίσης, με την ενίσχυση του δολαρίου στη διάρκεια της εβδομάδας.
Όσο πιο ακριβό είναι το δολάριο, τόσο πιο ακριβές γίνονται οι αγορές πετρελαίου παγκοσμίως για τους εισαγωγείς, που πρέπει να ανταλλάξουν το τοπικό τους νόμισμα με δολάρια για να αγοράσουν προϊόντα πετρελαίου.
Βαγδάτη και Τεχεράνη
Ταυτόχρονα, η παγκόσμια αγορά κατακλύζεται ολοένα και περισσότερο με πετρέλαιο, από παραγωγούς όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες με το σχιστολιθικό, με αποτέλεσμα να υπερ-αντισταθμίζονται οι περικοπές από τις χώρες του ΟΠΕΚ.
Και φυσικά, όσο περισσότερο πετρέλαιο είναι διαθέσιμο για παράδοση στις καταναλώτριες χώρες, τόσο μεγαλύτερη πτωτική πίεση ασκείται στις τιμές του πετρελαίου.
Υπάρχουν όμως και αρκετές χώρες που, ενώ υποστηρίζουν τις περικοπές, προχωρούν αθόρυβα στην αύξηση της παραγωγή τους.
Μεταξύ αυτών των χωρών που φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τη γενική τάση του ΟΠΕΚ+ για την παράταση των περικοπών, ξεχωρίζουν το Ιράν και το Ιράκ.
Χορήγηση νέων αδειών σε κινεζικές εταιρείες
Το Ιράκ είχε ήδη σπάσει τα όρια παραγωγής για αρκετούς μήνες και αντλεί και εξάγει πολύ περισσότερο πετρέλαιο από ό,τι είχε συμφωνηθεί με τον ΟΠΕΚ.
Το Ιράκ έχει ένα από τα πέντε μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον ΟΠΕΚ, μετά τη Σαουδική Αραβία.
Ο ιρακινός υπουργός πετρελαίου παραδέχτηκε ήδη τον Ιανουάριο ότι η Βαγδάτη ελπίζει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου από τέσσερα σε έξι εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Το Ιράν, επίσης, που είναι εκτός συμφωνίας περικοπών, λόγω των επιπτώσεων από τις διεθνείς κυρώσεις, εκτοξεύει επίσης στα ύψη την παραγωγή του αργού πετρελαίου, εξουδετερώνοντας τις κοινές προσπάθειες του καρτέλ.
Από το 2021, το Ιράν αύξησε την παραγωγή πετρελαίου του κατά 60%. Η Τεχεράνη αντλεί 3,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με 2,7 εκατομμύρια πριν από ένα χρόνο.
Χιονοστιβάδα έργων εξόρυξης
Η Βαγδάτη και η Τεχεράνη παρουσίασαν μια χιονοστιβάδα έργων και αδειών για να κάνουν ένα άλμα στην παραγωγή πετρελαίου τους. Πριν από λίγες ημέρες, η Βαγδάτη ανακοίνωσε τη χορήγηση αδειών σε «αραβικές και ξένες εταιρείες» για την ανάπτυξη πολλών κοιτασμάτων στη χώρα, με τα οποία ελπίζει να αυξήσει την παραγωγή, πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα και 3.459 εκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι εξήγησε ότι η κυβέρνησή του έχει χορηγήσει άδειες σε «αραβικές και ξένες εταιρείες» που θα αναπτύξουν «29 επενδυτικά έργα σε 12 περιοχές της χώρας.
Δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις εταιρείες, αν και πηγές του υπουργείου Πετρελαίου ανέφεραν ότι είναι κυρίως κινεζικές.
Αλλά και το Ιράν θέλει να κατακλύσει την αγορά αργού, πουλώντας όμως σχεδόν όλο το πετρέλαιό του στην Κίνα και την Ινδία.
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει 32 έργα πετρελαϊκής βιομηχανίας, συνολικής επένδυσης 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Ιράν έχει επίσης ξεκινήσει εργασίες για 50 νέα πετρελαϊκά έργα συνολικής αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Το Ιράν έχει υπογράψει νέα συμβόλαια για την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδιάζει να προσθέσει 350.000 βαρέλια την ημέρα ,στην παραγωγή του.
Οι συμφωνίες αυτές είναι οι σημαντικότερες στον ενεργειακό τομέα την τελευταία δεκαετία
Έτσι, ενώ ο ΟΠΕΚ ετοιμάζεται να παρατείνει τις περικοπές πετρελαίου στην αγορά, αρκετά από τα σημαντικότερα μέλη του εργάζονται για να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή τους κατά δύο έως τρία εκατομμύρια βαρέλια. Με αυτά τα δεδομένα, όλα δείχνουν ότι το τέλος των περικοπών στον ΟΠΕΚ είναι πιο κοντά από όσο φαίνεται.
naftemporiki.gr