Μερικές από τις πιο ευχάριστες στιγμές της ζωής μας συνοδεύονται αβίαστα από δάκρυα, τη χαρακτηριστική εκδήλωση της θλίψης και της στεναχώριας. Τώρα, οι επιστήμονες κατάφεραν να εξηγήσουν πού οφείλεται αυτή η φυσική αντίδραση του ανθρώπου στην έντονη συγκίνηση.
Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, σύμφωνα με το onmed, υποστηρίζουν ότι αντιδρούμε αρνητικά σε ένα θετικό συμβάν προκειμένου να αποκαταστήσουμε τη συναισθηματική μας ισορροπία και να ελέγξουμε τα έντονα συναισθήματα που μας κατακλύζουν εκείνη τη στιγμή.
Η διαπίστωση αυτή ρίχνει περισσότερο φως στην έκφραση των συναισθημάτων και μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω κατανόηση της ψυχικής υγείας του ανθρώπου.
Όπως εξηγεί η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Oriana Aragon, «τα δάκρυα χαράς αποτελούν μηχανισμό αποκατάστασης της συναισθηματικής ισορροπίας», συμπληρώνοντας μάλιστα πως «όσοι κλαίνε από χαρά καταφέρνουν να διαχειριστούν καλύτερα τα δυνατά συναισθήματα».
Οι ερευνητές από το Γέιλ διαπίστωσαν ότι μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο, δηλαδή η αντίδρασή μας σε ένα αρνητικά φορτισμένο γεγονός να είναι κατ’ εξοχήν θετική. Για παράδειγμα, γελάμε νευρικά όταν νιώθουμε άβολα ή φοβόμαστε και χαμογελάμε ακόμη κι όταν είμαστε λυπημένοι.